KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Wednesday, October 30, 2013

Assalamualaikum.

Seringkali akhir solatku aku memohon agar suatu hari nanti ALLAH temukan aku dengan orang tepat
Orang yang dapat menerima diri ini seadanya
Orang yang dapat membimbing diri ini
Orang yang di saat aku lemah, hadirnya dia dapat memberikan aku senyuman

Hati ini bukanlah sekuat mana
Seringkali lemah dan tewas setiap kali hadir ujian
Dan kadang aku diam dan berharap masa memulihkan keadaan
Diam aku bukan tanda lemah
Diamnya aku tanda aku menghormati kamu

Dan aku bukanlah seorang wanita yang senang memberikan cinta
Sekali aku sayang, dialah juga yang aku mahu hingga akhirnya

Kadang aku berfikir apakah wujud kisah cinta dongeng?
Kisah cinta novel yang berakhir dengan bahagia?

Kadang hidup tak seperti yang aku inginkan
Hujan sering hadir di saat aku beriakan mahukan matahari
Namun hujan juga yang menyejukkan aku,mendamaikan aku

Tumpah rasa sayang ini kadang kala tak perlu diungkap dengan kata
Aku yang pemalu ini apetah lagi
Di saat aku masih belum boleh menjaganya, aku berdoa agar MAHA PENCIPTA menjaganya
Ku titipkan doa agar dia selalu dilindungi, bahagia, dalam jagaanNYA
biarlah YANG MAHA MERANCANG itu menentukan segalanya..............





Sunday, October 27, 2013

Lari mencari jawapan

aku ingin lari dari dunia maya yang kadang menjelakkan hati
Mana hilangnya kehidupan yang sebenar?
Aku dah letih!
Hidup meluahkan kata-kata pada kekunci yang seolah merelakan tiap bait kata.
Yang kadang seolah aku tak dapat hidup tanpanya.
Lebih baik aku menghilang tanpa pesan.
Siapa yang mengejarmu pasti merinduimu.
Siapa diri ini sebenarnya?
Lari mencari jawapan.
Jangan berikan aku kata-kata ketika kau boleh buktikan dengan perbuatan.



Sunday, October 20, 2013

aku hanya manusia

assalamualaikum...



Aku ingin menjadi anak yang baik untuk kedua ibu bapaku...aku selalu berusaha memenuhi keinginan mereka. Aku berusaha menjadi kakak yang baik buat adik adikku. Membuat adik-adik gembira. Dan aku akan rasa gembira kalau mereka gembira. 
Aku selalu berusaha ingin menjadi kawan yang baik. Membuat kawan-kawan ketawa, membuat kawan-kawan tersenyum, hargai kawan-kawan. 
Aku ingin menjadi teman yang baik untuk pasanganku. Aku nak pasangan aku rasa bahagia, gembira, dihargai sepanjang dengan aku....

Tapi baru aku sedar, aku takkan pernah berjaya.......... :'(  Aku gagal......Kadang aku terfikir, apa salah aku. Niat aku ikhlas, aku nak semua orang rasa bahagia. Aku nak semua orang gembira. Walau aku sedih tak apa. Tapi kenapa setiap kali itu juga aku gagal.

I never want people to hate me. :'(
I only want to make other people happy.
Aku naive. Aku banyak kekurangan. Tak boleh ke orang lain terima kekurangan aku. Bila aku tak berjaya jadi apa yang orang kehendaki,aku rasa sedih sangat. Aku simpan rasa sedih tu. Apa lagi patut aku buat. :'(
Apa yang sebenarnya patut aku lakukan. Aku tak pernah nak orang benci aku.......... :'(

Dulu aku berfikir, orang yang larikan diri dari masalah ni pengecut. Tak nak face kenyataan. Tapi sekarang, bila ada masalah,aku diamkan. Aku pendam sorang2. Kadang aku perlukan seseorang untuk mendengar........tapi tak siapa sudi hadir....... :'( Jadi aku hanya mampu diamkan.......

Kadang aku bertanya pada ALLAH, kenapa jalan hidupku begini. Aku bukanlah seorang yang kuat, aku senang menangis. Jiwa aku lembut. Hati aku tisu. Tapi kenapa sering ALLAH uji aku dengan ujian yang tak mampu aku tanggung........ :'(  kenapa.........aku nak hidup aku normal macam orang lain..bahagia macam orang lain..... :'(
Tapi setiap kali itu jugaklah aku sedar.....Setiap kali ALLAH uji aku, aku sujud padaNYA.....DIAlah tempat aku memohon kekuatan. DIAlah tempat aku bergantung. Semakin kuat ujian ALLAH pada aku, semakin tinggi diangkat darjat aku di sisiNYA.......:'(
Penghargaan dunia ke yang aku cari selama ni.......atau penghargaan dari ALLAH yang lebih utama......

Kini aku sedar, aku bukanlah manusia sempurna yang boleh menggembirakan, memuaskan hati semua pihak....aku hanyalah insan biasa yang punya banyak kekurangan......apabila aku melihat insan lain bahagia, janganlah sedih....ALLAH kan ada... :) DIA pasti takkan membiarkan aku terkapai, sedih keseorangan. ALLAH sayang aku, sebab tu ALLAH uji aku.....bila tengok kisah hidup orang lain, nampak bahagia je....tapi aku bersyukur dengan jalan hidup ini..biarlah tak sesempurna mana...tapi erti hidup ialah pada memberi. Biarlah walau sedikit yang aku terima, namun insyaALLAH akan DIA kira setiap hitungan nanti. Walau aku tak dapat dunia, semoga ALLAH membalas segalanya di akhirat kelak....biarlah aku tidak secantik, sesempurna mana di mata manusia, tapi biarlah aku indah pada pandanganNYA....

Ya ALLAH...ENGKAU maha mengetahui....aku belajar untuk meredhai dan mensyukuri setiap nikmat pemberianMU....KAU lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaMU....wallahualam.....





Friday, October 18, 2013

Self confidence make you beautiful. Read this.

Self confidence is the difference between feeling unstoppable and feeling scared out of your wits. Your perception of yourself has an enormous impact on how others perceive you. Perception is reality — the more self confidence you have, the more likely it is you’ll succeed.


Although many of the factors affecting self confidence are beyond your control, there are a number of things you can consciously do to build self confidence. By using these 10 strategies you can get the mental edge you need to reach your potential.



1. Dress Sharp
Although clothes don’t make the man, they certainly affect the way he feels about himself. No one is more conscious of your physical appearance than you are. When you don’t look good, it changes the way you carry yourself and interact with other people. Use this to your advantage by taking care of your personal appearance. In most cases, significant improvements can be made by bathing and shaving frequently, wearing clean clothes, and being cognizant of the latest styles.

This doesn’t mean you need to spend a lot on clothes. One great rule to follow is “spend twice as much, buy half as much”. Rather than buying a bunch of cheap clothes, buy half as many select, high quality items. In long run this decreases spending because expensive clothes wear out less easily and stay in style longer than cheap clothes. Buying less also helps reduce the clutter in your closet.

2. Walk Faster
One of the easiest ways to tell how a person feels about herself is to examine her walk. Is it slow? tired? painful? Or is it energetic and purposeful? People with confidence walk quickly. They have places to go, people to see, and important work to do. Even if you aren’t in a hurry, you can increase your self confidence by putting some pep in your step. Walking 25% faster will make to you look and feel more important.


3. Good Posture
Similarly, the way a person carries herself tells a story. People with slumped shoulders and lethargic movements display a lack of self confidence. They aren’t enthusiastic about what they’re doing and they don’t consider themselves important. By practicing good posture, you’ll automatically feel more confident. Stand up straight, keep your head up, and make eye contact. You’ll make a positive impression on others and instantly feel more alert and empowered.


4. Personal Commercial
One of the best ways to build confidence is listening to a motivational speech. Unfortunately, opportunities to listen to a great speaker are few and far between. You can fill this need by creating a personal commercial. Write a 30-60 second speech that highlights your strengths and goals. Then recite it in front of the mirror aloud (or inside your head if you prefer) whenever you need a confidence boost.


5. Gratitude
When you focus too much on what you want, the mind creates reasons why you can’t have it. This leads you to dwell on your weaknesses. The best way to avoid this is consciously focusing on gratitude. Set aside time each day to mentally list everything you have to be grateful for. Recall your past successes, unique skills, loving relationships, and positive momentum. You’ll be amazed how much you have going for you and motivated to take that next step towards success.


6. Compliment other people
When we think negatively about ourselves, we often project that feeling on to others in the form of insults and gossip. To break this cycle of negativity, get in the habit of praising other people. Refuse to engage in backstabbing gossip and make an effort to compliment those around you. In the process, you’ll become well liked and build self confidence. By looking for the best in others, you indirectly bring out the best in yourself.


7. Sit in the front row

In schools, offices, and public assemblies around the world, people constantly strive to sit at the back of the room. Most people prefer the back because they’re afraid of being noticed. This reflects a lack of self confidence. By deciding to sit in the front row, you can get over this irrational fear and build your self confidence. You’ll also be more visible to the important people talking from the front of the room.


8. Speak up
During group discussions many people never speak up because they’re afraid that people will judge them for saying something stupid. This fear isn’t really justified. Generally, people are much more accepting than we imagine. In fact most people are dealing with the exact same fears. By making an effort to speak up at least once in every group discussion, you’ll become a better public speaker, more confident in your own thoughts, and recognized as a leader by your peers.


9. Work out
Along the same lines as personal appearance, physical fitness has a huge effect on self confidence. If you’re out of shape, you’ll feel insecure, unattractive, and less energetic. By working out, you improve your physcial appearance, energize yourself, and accomplish something positive. Having the discipline to work out not only makes you feel better, it creates positive momentum that you can build on the rest of the day.


10. Focus on contribution
Too often we get caught up in our own desires. We focus too much on ourselves and not enough on the needs of other people. If you stop thinking about yourself and concentrate on the contribution you’re making to the rest of the world, you won’t worry as much about you own flaws. This will increase self confidence and allow you to contribute with maximum efficiency. The more you contribute to the world the more you’ll be rewarded with personal success and recognition.






Credit to forum faculty of medicine. 
http://forum.facmedicine.com/threads/10-ways-to-instantly-build-self-confidence.10217/

Thursday, October 17, 2013

Untuk kaki kaki kipas dan kaki mintak kipas

Assalamualaikum.

coretan ini sekadar ingin berkongsi rasa. Pernah tak bila kita stalk insan insan popular dekat blog, instagram, twitter ke, bila dia share gambar life dia bagai, pernah tak terdetik rasa cemburu?

Nak nak lagi kalau yang kahwin muda, dapat anak comel2 pulak tu kannnn. Ramai jugak kan blogger blogger fofular yang kahwin awal. Haishhhhhh. Ini membawa satu kejelusan. Hurmmm. Untung mereka kan.

Kadang aku terfikir la jugak. Bila tgk kehidupan alam maya yang mereka paparkan, memang rasa sangat cemburu. Yela. Post semua yang bahagia bahagia je. Diorang ni memang tak ada masalah langsung ke? Ke hidup aku je yang tak normal sebab banyak masalah ni? haha.

( Tunggula korang. Aku dapat anak nanti, hari hari aku post gambar anak aku dari dia umur satu hari sampai menarche. hahaha )

Tapi kadang kadang aku rasa diorang ni banyak peminat nak kipas je lebih. Sikit sikit nak puji, sikit sikit nak puji. Kalau benda tu tak betul, nakkkkkk jugak kipas cakap betul. Adehh. Get a life la pengstalker alam maya sekalian. Benda tak comel ko cakap comel. Benda tak cantik ko cakap cantik. Benda tak best ko cakap best. Semata-mata nak kipas. Semata-mata nak selebriti tu reply. Kalau selebriti tu tak reply, setaman kau canang. Kadang-kadang aku tengok blogger-blogger sekalian ni dahla cepat sentap. Dah namanya manusia, takkan kau nak expect orang puji kau setiap masa, setiap benda kau share. Kalau kau tak cukup kuat nak terima kritikan, jangan post life kau di tempat awam.
Memang la twitter, FB, instagram, blog itu hak masing-masing tapi kalau dah namanya manusia, kerja part time nya mestilah cari salah orang lain. Cari bahan nak kutuk. So, kuatkanlah semangat sikit kalau rasa nak share semua benda tu. You pay for your popularity kan.


Kehidupan alam maya ni tak indah la. 
Lebih baik jadi Hlovete.
Tak siapa tahu siapa kau.
Namun karya kau diangkat pembaca.
Menarik kan?


Agak- agak kalau kita update life yang konon sempurna tu, nak tunggu orang puji, like, share, ada timbul perasaan riak tak??

psssssss: Pesanan untuk diri sendiri.