KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Monday, January 14, 2013

Tempat-tempat menarik di Bandung Part 2

Assalamualaikum.

Memandangkan ramai yang bertanya ada tak tempat tempat menarik lagi dekat Bandung ni selain dari yang pernah saya kongsikan hampir setahun yang lalu dalam entry bertajuk TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI BANDUNG dan ada lagi tambahan sikit. Boleh refer dekat tour tips dekat page.



Harap maklum yang entry tempat tempat menarik tu saya tulis dah lama dah. Maaf la kalau tak berupdate tempatnya sebab sebenarnya banyak lagi tempat tempat menarik dekat sini kan. U did an effort to google, so dengan info yang tak seberapa ni haraplah dapat membantu anda lebih lagi. :)



Kalau dulu saya kongsikan mengenai tempat tempat shopping, now kita chekidout ( gitu maju sangat bahasa kau ) tempat tempat pelancongan pulak.



KAMPUNG DAUN.
Saya pernah 2kali menjejakkan kaki ke sini, tapi baru minggu lepas saya pergi saya berpeluang merasai makanan di sini. So, Kampung Daun ni basically cafe dalam hutan macam tu. Dan makanan nya boleh tahan sedap dan disajikan dengan menarik. 




 cantik kan pemandangan dia? sejuk je sambil makan dekat sini.

Cara nak order makanan kat sini pun menarik. Ambil nombor dari kaunter utama, then pergi dekat saung tempat makan tu ikut nombor anda. Lepas tu kena ketuk ada kayu kat luar saung tu untuk panggil pelayan. 
Saya rasa ni leceh sangat sebab tempat ni selalu ramai orang lunch then pelayan tu macam tak dengar sangat kita ketuk.
 Alamak, jerit jerit panggil 'kak...saya nak order!! ' tak boleh ke?hahahaha. ok, im not so proper,bersabar dan tak melayu klasik betul. -.- 

Overall, anda patut cuba tempat ni. Sambil tu boleh tangkap tangkap gambar. :)



TANGKUBAN PERAHU.

Tangkuban perahu ni lebih kurang sejam lebih dari Bandung. Memandangkan Tangkuban Perahu dan Kampung Daun ini sehaluan sejalan, jadi selalunya pergi makan di Kampung Daun dan direct terus ke Tangkuban Perahu. Lebih menjimatkan masa. Kita kena rancang percutian supaya tidak banyak masa dihabiskan di jalan memandangkan tahap kemacetan di Bandung ni boleh tahan la. 

Tangkuban Perahu juga bolehla dianggap tempat wajib lawat ke Bandung ni. Sejarah tangkuban perahu ini mengisahkan seorang anak yang jatuh cinta dengan ibunya sendiri. Tapi apabila mendapati dirinya ditipu oleh ibunya, dia telah menendang perahu yang diarahkan dibina oleh ibunya dan perahu itu tertangkub. 

Saya pun sendiri baru tahu sejarah Tangkuban Perahu ini. Menarik kan? So,have a visit. Boleh jugak beli cenderamata yang dijual kat sini. Sulfur kat sini aktif jugak sebab gunung ini sebenarnya masih aktif. So bolehla kalau nak bawak mask siap2 ke. 






Gambar gambar ni baru je saya tangkap minggu lepas sebab saya baru je balik dari Tangkuban. haha. Fresh dari oven. 
Untuk bayaran masuk, berbeza untuk local dan international. Kalau saya student, dapat harga local. Kalau anda, rp50000 untuk seorang. taktaula kalau makin lama nanti harga naik ke..hehe


KAWAH PUTIH

Maaf, saya tak berkesempatan nak tangkap gambar kawah putih ni. Saya baru pergi sekali dan menarik jugak tempat ni. Sangat cantik pemandangan kalau untuk tangkap gambar. Anda boleh turun sampai ke dasar kawah dan lihatlah kecantikan ciptaan ALLAH ketika itu. :)

(ihsan : google)

cantik kan? bayaran masuk ke tempat ini saya tak ingat berapa sebab dah lama tak pergi. maaf. hehe


PENGINAPAN

Okay, saya buat kenyataan ni setiap kali ramai yang bertanyakan kepada saya soal tahu tak hotel hotel murah dekat sini. Jawapan saya masih sama : saya kurang pasti pasal tempat penginapan sebab saya tinggal di rumah sendiri jadi rate hotel di sini saya kurang pasti.
Saya ada cadangan apa kata anda layari agoda.com dan boleh bandingkan rate harga hotel ikut kehendak anda di situ. 
Apa yang boleh saya katakan banyak sangat hotel di sini dan banyak pilihan untuk anda. 
Kalau mahu dekat dengan factory outlet, boleh pilih di jalan dago.


TEMPAT MAKAN

Kalau pelancong datang ke sini, mesti wajib rasa Nasi Padang. Banyak sangat pilihan kedai Nasi Padang di sini dan yang penting halal.
Kalau anda mahukan makanan sunda, banyak jugak kedai makanan sunda di sekitar bandung.
Kalau anda mahukan seafood, ada jugak.
Kalau mahu ayam penyet, saya tak tahu kedai mana paling sedap. hurmm..haha
Kalau ada jumpa ayam bakar padang pun anda patut rasa. Why not kan.
Nasi uduk? dia macam nasi lemak. tapi kalau anda berminat nak cuba, just try. 
Jangan lupa rasa jus alpukat sebab selalu orang datang sini mesti teringat ingat. (tp saya tak suka. well,taste is different right? )
Cubalah rasa teh botol atau teh kotak yang banyak dijual di mart dia. Sangat sedap kalau tekak siapa yang boleh terima teh wangi macam ni. 
apa lagi yang menarik ye?
Kalau anda backpackers dan berani,bolehla cuba makanan makanan di gerai tu. Tapi saya nasihatkan jangan sebab bakteria di indonesia dan malaysia mungkin berbeza dan mungkin perut anda tak tahan. Nanti diarrhea atau kita panggil cirit birit so better jangan. 





So...................................Part 1 saya dah kongsikan tempat shopping, part 2 saya tambah sedikit maklumat. Saya harap ianya dapat membantu anda yang mencari tips2 dan tempat tempat menarik di bandung ni. Kalau sesiapa yang nak berkongsi tambahan maklumat boleh titipkan dekat ruang komen. Titip gitu kau. Almaklum dah 3tahun duduk indonesia,bahasa pun terikut dah.


Sekian...doakan saya ye dalam semester terakhir ni. Nanti saya balik malaysia, saya tak boleh nak share dah pasal bandung ni..haha. 

Assalamualaikum dan semoga tulisan ini memberi manfaat kepada anda yang membaca. :)


dr.IZZATUL HIDAYAH.


Saturday, January 05, 2013

Ucapan 2013 eastzatulhidayah

Assalamualaikum.

Jadi. Entry ini akan menjadi entry pertama saya untuk tahun 2013. Wah. Tepuk sikit please. haha. Rasanya belum terlambat lagi nak ucapkan selamat tahun baru 2013 kpd semua. So fast isn't?? So, honestly i didn't have any resolution for 2013. not even one. haha. ( basically i will insert haha to make sure that this kind of conversation not look too serious for you. hurmm. so if i put haha but u still read my entry with serious and 20cent face,it is on your own risk )



Bila tengok balik entry tahun 2012, eishhh eishhhh eishhhhh, sangatlah sedikit. Itu ada 2 petanda. Pertama, saya sangat pemalas menaip sekarang. Kedua, masa terluang saya digunakan untuk study. Gituwwwww. Nampak ilmiah kan? Barulah nampak mcm yang iDontCareBoutBloggingSinceIamEnjoyingMyHeavenRealityLifeAsA MedicalStudent.



Saya baru pulang bercuti dari Malaysia. No. It is not bercuti actually coz i have mid sem examination this becoming tuesday but i acted like i am a boss so no one can order me to study when im in Malaysia. haha. Holiday for 10days yang sangat singkat rasanya sempena christmas and new year. I met my family and my one and only the owner of my heart. ( nampak tak ada bunga bunga keluar kat mata sbb mood cinta ini ) haha. 



InsyaALLAH, saya akan menghadapi peperiksaan mid semester 6 selasa ini. Kemudian habis exam, terus masuk system terakhir saya di sini iaitu GUS. Dan saya hanya tinggal lebih kurang 4bulan lagi disini sebelum pulang ke Malaysia menyambung tahun klinikal di sana. Doakan saya banyak banyak. Tahun terakhir memang banyak menguji kekuatan kesabaran dan kecuakan. 



Dalam banyak perkara, apa yang saya tak boleh tahan sepanjang berada di sini ialah 'kerenah birokrasi' sesetengah pihak. cant talk more sebab nanti saya kena saman then keluar paper muka depan 'pikiran rakyat'. Jangan tak tau betapa hebatnya pengaruh media di sini. 


Dalam tahun 2012, banyak merakamkan kenangan manis yang mungkin takkan saya lupa sampai bila bila. Akan penuhlah bed time story bakal anak anak saya nanti dgn impian impian ibunya yang berjaya tercapai di tahun 2012. (baca betul betul ye. Impian impian ibunya. Bukan impian ibu-ibunya. -.- ) 


' ibu dulu kannn..haaaaa...blablabla'.....then tambah sikit garam,gula,black pepper penyedap sikit cerita biar anak-anak tu macam wahhhhhh...hebatnya mak aku dulu....kena cerita kat sekolah ni....


Untuk tahun 2013, saya menginjak ke usia 22tahun secara tidak rasminya. Di sudut hati ini sentiasa bersyukur ALLAH panjangkan usia saya dan memberi nikmat yang melimpah ruah ini. Biarpun kadang kadang saya selalu terfikir


" Kenapa aku tak macam dia "
" Kenapa ujian ini ALLAH bagi kat aku "
" Untungnya dia tu mcm tu. Nak mcm tu jugak "


Hey...kemon guys. kemon. Kisah hidup setiap manusia itu berbeza. Saya selalu mengingatkan diri ini supaya bersyukur dan sentiasa melihat ke bawah agar kita boleh tahu dan nampak betapa beruntungnya kita. Ingat, kekayaan, kecantikan, kesihatan, itu semua juga adalah ujian yang ALLAH berikan kepada kita. Nikmat itu juga adalah ujian. Jadi 2013 ni kita harus sentiasa belajar bersyukur. 


Bukanlah nama kehidupan kalau tidak ada ujian. Dengan ujian, kita sebagai pelajar boleh tahu tahap diri kita dan boleh naik tahun. Sama jugak mcm kehidupan, ujian itu juga meningkatkan tahap diri kita. Setiap kali saya diuji, saya selalu lemah. Dan berfikir, kenapa saya? huhu.( haaaa. this time i used huhu instead of haha. )
Tapi kan ujian itu tanda sayang. :) 


saya diuji lagi. Tak sampai 4hari balik malaysia, laptop saya rosak. Mengalami masalah yang sama seperti 2bulan yg lalu. Baru je tak sampai 2bulan saya repair dan kena cas rp750 000, kena pulak kat malaysia cas rm300++. Then,bila balik bandung, wayar internet rumah pulak rosak kena bayar lagi 200k. Tapi semua tu takkan berlaku tanpa izinNYA kan? so, saya redha jela. 



Tahun 2013 ni, saya mengharapkan perkara perkara terbaik akan datang dalam diri saya :)  semua orang pun macam tu kan? who doesn't? hehe. azam yang paling saya igt tahun lepas ialah nak belajar buat cake and cupcake. Booo. Memang non hado aku sentuh langsung bab bab cake tu haaaa. Tak tercapai langsung. Sambung la this year. :p


Sekian, ( tiba tiba lagu ayat ayat cinta keluar kat hotfm ) melayang seketika. tutup buku dan tidur. 
Assalamualaikum. 

:: Duduk kaki bersilang sambil panaskan kaki dkt charger laptop.