KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Monday, November 25, 2013

Mencari side income?

Assalamualaikum.
pelajar? mencari side income?
come on la zaman sekarang ni mmg banyak pakai duit. So, im doing something right now. Perhaps it will help me. BTW benda ni mmg ramai doktor yg involved. Can u imagined doctor yg dh ada established income pun join benda ni. So, menarik tak bunyinya??

Dan paling penting benda ni bukan jual produk kesihatan, kecantikan yang mana ko kena pakai untuk tunjukkan kesannya. It is education thing basically. And seriously my friend earned a lot within 14days.

Saya baru je berjinak jinak. so siapa interested nk tambah side income, part time job, boleh whatsapp me.
013.43636.89



Sunday, November 24, 2013

24 november 2011 - 24 november 2013

Assalamualaikum.

Hari ini 24 November 2013. Genap 2 tahun perhubungan ini. Alhamdulillah. 
Tapi seperti biasa, dia memang tak ingat langsung. 
Perasaan? Dah biasa bila dia tak ingat sesuatu. Kalau dia ingat, tu yang pelik tu.


Sekian. 

Friday, November 22, 2013

any idea?

Assalamualaikum.

Wow. i left my blog for a long time. didnt even had a chance to type anything despite of having toooooo much free time. haha. i bet i slept toooooo much during surgery posting compared to become zombie during obstetric and gynaecology posting. And certainly OnG was not my taste at all. haha.



So, let's start our topic today about present. Actually im looking for any suitable present for my IZ since i cant remember when was the last time i gave him something. haha. I want something that suit his personality as a sport man. And it is totally freaking out when you want to look something for a guy. Quite harder you know as compared to girl. 



If you have any interesting page and link that sell any good and memorable things, do let me know. Please. Something that suit sport man okay. thank you. have a nice weekend reader ( ade ke?? haha )


assalamualaikum. 

Wednesday, October 30, 2013

Assalamualaikum.

Seringkali akhir solatku aku memohon agar suatu hari nanti ALLAH temukan aku dengan orang tepat
Orang yang dapat menerima diri ini seadanya
Orang yang dapat membimbing diri ini
Orang yang di saat aku lemah, hadirnya dia dapat memberikan aku senyuman

Hati ini bukanlah sekuat mana
Seringkali lemah dan tewas setiap kali hadir ujian
Dan kadang aku diam dan berharap masa memulihkan keadaan
Diam aku bukan tanda lemah
Diamnya aku tanda aku menghormati kamu

Dan aku bukanlah seorang wanita yang senang memberikan cinta
Sekali aku sayang, dialah juga yang aku mahu hingga akhirnya

Kadang aku berfikir apakah wujud kisah cinta dongeng?
Kisah cinta novel yang berakhir dengan bahagia?

Kadang hidup tak seperti yang aku inginkan
Hujan sering hadir di saat aku beriakan mahukan matahari
Namun hujan juga yang menyejukkan aku,mendamaikan aku

Tumpah rasa sayang ini kadang kala tak perlu diungkap dengan kata
Aku yang pemalu ini apetah lagi
Di saat aku masih belum boleh menjaganya, aku berdoa agar MAHA PENCIPTA menjaganya
Ku titipkan doa agar dia selalu dilindungi, bahagia, dalam jagaanNYA
biarlah YANG MAHA MERANCANG itu menentukan segalanya..............





Sunday, October 27, 2013

Lari mencari jawapan

aku ingin lari dari dunia maya yang kadang menjelakkan hati
Mana hilangnya kehidupan yang sebenar?
Aku dah letih!
Hidup meluahkan kata-kata pada kekunci yang seolah merelakan tiap bait kata.
Yang kadang seolah aku tak dapat hidup tanpanya.
Lebih baik aku menghilang tanpa pesan.
Siapa yang mengejarmu pasti merinduimu.
Siapa diri ini sebenarnya?
Lari mencari jawapan.
Jangan berikan aku kata-kata ketika kau boleh buktikan dengan perbuatan.



Sunday, October 20, 2013

aku hanya manusia

assalamualaikum...



Aku ingin menjadi anak yang baik untuk kedua ibu bapaku...aku selalu berusaha memenuhi keinginan mereka. Aku berusaha menjadi kakak yang baik buat adik adikku. Membuat adik-adik gembira. Dan aku akan rasa gembira kalau mereka gembira. 
Aku selalu berusaha ingin menjadi kawan yang baik. Membuat kawan-kawan ketawa, membuat kawan-kawan tersenyum, hargai kawan-kawan. 
Aku ingin menjadi teman yang baik untuk pasanganku. Aku nak pasangan aku rasa bahagia, gembira, dihargai sepanjang dengan aku....

Tapi baru aku sedar, aku takkan pernah berjaya.......... :'(  Aku gagal......Kadang aku terfikir, apa salah aku. Niat aku ikhlas, aku nak semua orang rasa bahagia. Aku nak semua orang gembira. Walau aku sedih tak apa. Tapi kenapa setiap kali itu juga aku gagal.

I never want people to hate me. :'(
I only want to make other people happy.
Aku naive. Aku banyak kekurangan. Tak boleh ke orang lain terima kekurangan aku. Bila aku tak berjaya jadi apa yang orang kehendaki,aku rasa sedih sangat. Aku simpan rasa sedih tu. Apa lagi patut aku buat. :'(
Apa yang sebenarnya patut aku lakukan. Aku tak pernah nak orang benci aku.......... :'(

Dulu aku berfikir, orang yang larikan diri dari masalah ni pengecut. Tak nak face kenyataan. Tapi sekarang, bila ada masalah,aku diamkan. Aku pendam sorang2. Kadang aku perlukan seseorang untuk mendengar........tapi tak siapa sudi hadir....... :'( Jadi aku hanya mampu diamkan.......

Kadang aku bertanya pada ALLAH, kenapa jalan hidupku begini. Aku bukanlah seorang yang kuat, aku senang menangis. Jiwa aku lembut. Hati aku tisu. Tapi kenapa sering ALLAH uji aku dengan ujian yang tak mampu aku tanggung........ :'(  kenapa.........aku nak hidup aku normal macam orang lain..bahagia macam orang lain..... :'(
Tapi setiap kali itu jugaklah aku sedar.....Setiap kali ALLAH uji aku, aku sujud padaNYA.....DIAlah tempat aku memohon kekuatan. DIAlah tempat aku bergantung. Semakin kuat ujian ALLAH pada aku, semakin tinggi diangkat darjat aku di sisiNYA.......:'(
Penghargaan dunia ke yang aku cari selama ni.......atau penghargaan dari ALLAH yang lebih utama......

Kini aku sedar, aku bukanlah manusia sempurna yang boleh menggembirakan, memuaskan hati semua pihak....aku hanyalah insan biasa yang punya banyak kekurangan......apabila aku melihat insan lain bahagia, janganlah sedih....ALLAH kan ada... :) DIA pasti takkan membiarkan aku terkapai, sedih keseorangan. ALLAH sayang aku, sebab tu ALLAH uji aku.....bila tengok kisah hidup orang lain, nampak bahagia je....tapi aku bersyukur dengan jalan hidup ini..biarlah tak sesempurna mana...tapi erti hidup ialah pada memberi. Biarlah walau sedikit yang aku terima, namun insyaALLAH akan DIA kira setiap hitungan nanti. Walau aku tak dapat dunia, semoga ALLAH membalas segalanya di akhirat kelak....biarlah aku tidak secantik, sesempurna mana di mata manusia, tapi biarlah aku indah pada pandanganNYA....

Ya ALLAH...ENGKAU maha mengetahui....aku belajar untuk meredhai dan mensyukuri setiap nikmat pemberianMU....KAU lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaMU....wallahualam.....





Friday, October 18, 2013

Self confidence make you beautiful. Read this.

Self confidence is the difference between feeling unstoppable and feeling scared out of your wits. Your perception of yourself has an enormous impact on how others perceive you. Perception is reality — the more self confidence you have, the more likely it is you’ll succeed.


Although many of the factors affecting self confidence are beyond your control, there are a number of things you can consciously do to build self confidence. By using these 10 strategies you can get the mental edge you need to reach your potential.



1. Dress Sharp
Although clothes don’t make the man, they certainly affect the way he feels about himself. No one is more conscious of your physical appearance than you are. When you don’t look good, it changes the way you carry yourself and interact with other people. Use this to your advantage by taking care of your personal appearance. In most cases, significant improvements can be made by bathing and shaving frequently, wearing clean clothes, and being cognizant of the latest styles.

This doesn’t mean you need to spend a lot on clothes. One great rule to follow is “spend twice as much, buy half as much”. Rather than buying a bunch of cheap clothes, buy half as many select, high quality items. In long run this decreases spending because expensive clothes wear out less easily and stay in style longer than cheap clothes. Buying less also helps reduce the clutter in your closet.

2. Walk Faster
One of the easiest ways to tell how a person feels about herself is to examine her walk. Is it slow? tired? painful? Or is it energetic and purposeful? People with confidence walk quickly. They have places to go, people to see, and important work to do. Even if you aren’t in a hurry, you can increase your self confidence by putting some pep in your step. Walking 25% faster will make to you look and feel more important.


3. Good Posture
Similarly, the way a person carries herself tells a story. People with slumped shoulders and lethargic movements display a lack of self confidence. They aren’t enthusiastic about what they’re doing and they don’t consider themselves important. By practicing good posture, you’ll automatically feel more confident. Stand up straight, keep your head up, and make eye contact. You’ll make a positive impression on others and instantly feel more alert and empowered.


4. Personal Commercial
One of the best ways to build confidence is listening to a motivational speech. Unfortunately, opportunities to listen to a great speaker are few and far between. You can fill this need by creating a personal commercial. Write a 30-60 second speech that highlights your strengths and goals. Then recite it in front of the mirror aloud (or inside your head if you prefer) whenever you need a confidence boost.


5. Gratitude
When you focus too much on what you want, the mind creates reasons why you can’t have it. This leads you to dwell on your weaknesses. The best way to avoid this is consciously focusing on gratitude. Set aside time each day to mentally list everything you have to be grateful for. Recall your past successes, unique skills, loving relationships, and positive momentum. You’ll be amazed how much you have going for you and motivated to take that next step towards success.


6. Compliment other people
When we think negatively about ourselves, we often project that feeling on to others in the form of insults and gossip. To break this cycle of negativity, get in the habit of praising other people. Refuse to engage in backstabbing gossip and make an effort to compliment those around you. In the process, you’ll become well liked and build self confidence. By looking for the best in others, you indirectly bring out the best in yourself.


7. Sit in the front row

In schools, offices, and public assemblies around the world, people constantly strive to sit at the back of the room. Most people prefer the back because they’re afraid of being noticed. This reflects a lack of self confidence. By deciding to sit in the front row, you can get over this irrational fear and build your self confidence. You’ll also be more visible to the important people talking from the front of the room.


8. Speak up
During group discussions many people never speak up because they’re afraid that people will judge them for saying something stupid. This fear isn’t really justified. Generally, people are much more accepting than we imagine. In fact most people are dealing with the exact same fears. By making an effort to speak up at least once in every group discussion, you’ll become a better public speaker, more confident in your own thoughts, and recognized as a leader by your peers.


9. Work out
Along the same lines as personal appearance, physical fitness has a huge effect on self confidence. If you’re out of shape, you’ll feel insecure, unattractive, and less energetic. By working out, you improve your physcial appearance, energize yourself, and accomplish something positive. Having the discipline to work out not only makes you feel better, it creates positive momentum that you can build on the rest of the day.


10. Focus on contribution
Too often we get caught up in our own desires. We focus too much on ourselves and not enough on the needs of other people. If you stop thinking about yourself and concentrate on the contribution you’re making to the rest of the world, you won’t worry as much about you own flaws. This will increase self confidence and allow you to contribute with maximum efficiency. The more you contribute to the world the more you’ll be rewarded with personal success and recognition.






Credit to forum faculty of medicine. 
http://forum.facmedicine.com/threads/10-ways-to-instantly-build-self-confidence.10217/

Thursday, October 17, 2013

Untuk kaki kaki kipas dan kaki mintak kipas

Assalamualaikum.

coretan ini sekadar ingin berkongsi rasa. Pernah tak bila kita stalk insan insan popular dekat blog, instagram, twitter ke, bila dia share gambar life dia bagai, pernah tak terdetik rasa cemburu?

Nak nak lagi kalau yang kahwin muda, dapat anak comel2 pulak tu kannnn. Ramai jugak kan blogger blogger fofular yang kahwin awal. Haishhhhhh. Ini membawa satu kejelusan. Hurmmm. Untung mereka kan.

Kadang aku terfikir la jugak. Bila tgk kehidupan alam maya yang mereka paparkan, memang rasa sangat cemburu. Yela. Post semua yang bahagia bahagia je. Diorang ni memang tak ada masalah langsung ke? Ke hidup aku je yang tak normal sebab banyak masalah ni? haha.

( Tunggula korang. Aku dapat anak nanti, hari hari aku post gambar anak aku dari dia umur satu hari sampai menarche. hahaha )

Tapi kadang kadang aku rasa diorang ni banyak peminat nak kipas je lebih. Sikit sikit nak puji, sikit sikit nak puji. Kalau benda tu tak betul, nakkkkkk jugak kipas cakap betul. Adehh. Get a life la pengstalker alam maya sekalian. Benda tak comel ko cakap comel. Benda tak cantik ko cakap cantik. Benda tak best ko cakap best. Semata-mata nak kipas. Semata-mata nak selebriti tu reply. Kalau selebriti tu tak reply, setaman kau canang. Kadang-kadang aku tengok blogger-blogger sekalian ni dahla cepat sentap. Dah namanya manusia, takkan kau nak expect orang puji kau setiap masa, setiap benda kau share. Kalau kau tak cukup kuat nak terima kritikan, jangan post life kau di tempat awam.
Memang la twitter, FB, instagram, blog itu hak masing-masing tapi kalau dah namanya manusia, kerja part time nya mestilah cari salah orang lain. Cari bahan nak kutuk. So, kuatkanlah semangat sikit kalau rasa nak share semua benda tu. You pay for your popularity kan.


Kehidupan alam maya ni tak indah la. 
Lebih baik jadi Hlovete.
Tak siapa tahu siapa kau.
Namun karya kau diangkat pembaca.
Menarik kan?


Agak- agak kalau kita update life yang konon sempurna tu, nak tunggu orang puji, like, share, ada timbul perasaan riak tak??

psssssss: Pesanan untuk diri sendiri.


Thursday, September 26, 2013

Nak pilih medic? Are u sure?

Assalamualaikum.


I feel very tense now. Saya tengah dalam denial stage sekarang. Ini kisah benar dari hati yang saya tulis dengan jujur. Mungkin dengan air mata jugak.


Saya tak dilahirkan bijak. Tapi adalah sedikit kelebihan yang ALLAH kurniakan kepada saya iaitu kemudahan dalam menghafal dan memahami sesuatu dengan cepat. Sejak dari kecil, saya sentiasa mahukan yang terbaik dalam hidup saya. Dari tadika saya sentiasa berusaha mengekalkan kedudukan pertama dalam kelas dan hujung tahun je,mesti saya naik pentas untuk ambil hadiah. Waktu tu saya tau seronok je dapat hadiah. Tak ada terfikir benda lain pun.



Naik sekolah rendah,kecemerlangan itu saya teruskan. Dan jujur, saya usaha nak dapat yang terbaik dalam pelajaran saya sebab saya takut mak abah saya marah kalau saya tak dapat nombor satu. Ye. Itu kenyataannya. Bukan sebab saya nak benda lain. 


" Alamak, kalau tak dapat nombor satu, nanti abah marah ni "


Dan saya tak faham kenapa adik adik saya sekarang tak fikir pasal tu. Dey all tak kisah pun abah marah ke tak kalau tak dapat nombor satu atau yang terbaik. Mungkin zaman berubah. Mungkin.



Tapi bila saya melangkah ke sekolah menengah, saingan semakin sukar. Tapi sekurangnya saya masih mampu mengekalkan kedudukan terbaik saya. Seadanya. Saya skor 9A dalam PMR tapi sewaktu SPM memang saya teruk. Kawan kawan baik saya pun tak tahu result SPM saya. Saya sembunyikan. Biarlah. Biarlah ia di simpan rapi dalam kenangan saya. Yang pastinya kalau result SPM saya didedahkan, u all akan shocked macam mana result mcm tu dapat medic??



It is all about rezeki dan kepercayaan yang ALLAH S.W.T letakkan kepada saya bahwa pasti saya boleh buat. Ye. Itulah dulu yang saya fikirkan jugak.



Tapi semua tu dah tak bermakna lagi sekarang.



Saya kini bukan lagi di alam persekolahan yang mengejar kedudukan terbaik dalam kelas, ataupun mengejar berapa banyak A yang mampu dicapai. Tak bro,tak. 



Aku dah melangkah ke alam praktikal bidang perubatan. Bidang yang aku half hearted nak masuk. 


Minggu pertama di tahun klinikal aku seolah terkapai. 

Apa yang aku kena buat ni?
siapa yang aku nak approach suruh ajar ni? Semua orang sibuk?
Macam mana aku nak fullfill logbook ni kalau aku tak buat semua prosedur?
Kalau aku buat salah macam mana?
Kalau patient marah aku mcm mana?


Dan end up, bila aku stress, aku menangis......................menangis jela aku mampu. atau kadang kadang aku makan aiskrim.



Saat saat macam ni aku terfikir....

Apa makna semua A yang aku kejar dulu?
Apa makna kedudukan terbaik yang aku dapat dulu?
Apa makna gelaran yang pernah aku raih dulu?

USELESS! 

Izzatul Hidayah yang pernah diangkat sebagai pelajar cemerlang, tokoh pelajar, pemimpin, bahkan pendebat terbaik berakhir dengan budak kecik nangis sorang2 sebab stress kat wad.

Ini semua duniawi semata.

Dan bagaimana bidang yang disanjung, glamor, kononnya kaya, 'membunuh' hati,jiwa dan semangat seorang gadis yang selalu inginkan yang terbaik dalam hidup. 


Apa nilai A kau?

SAMPAH!

Baru ko tau apa nilai kekuatan dalaman. Tak payah nak kena sanjung sangat kalau bila kena tegur terus kau jatuh. 


Kalau kemahsyuran, kekayaan, sanjungan yang kau tuntut bila itu niat kau menjejakkan kaki dan memilih bidang perubatan, kau silap. Aku rasa syarat kelayakan amik medic patut diubah. Bukan hanya 4.0 semata.
Tapi kena tambah lagi satu.



Anda layak memohon jika anda tahan makian, bebelan, jelingan dan not defensive person. 

itu bukan jenis saya.



sekian.

Tuesday, September 24, 2013

meniti usia dewasa

Assalamualaikum.

Meniti usia dewasa ini semakin sesak hidup. Dulu nak sangat jadi dewasa sampai bila habis SPM tu konon cukup bahagia habes dah sebab dah boleh dewasa kannn. Serve right on you!

Too many things to consider. 

Too many works to do

Too many heart to take care off.

Too many heart will break

Too many lies we made

Too many problems appearing


Finally, i found out one solution.

Keep calm and eat ice cream while playing buaian.


eastzatulhidayahishavingPMSsonevermesswithmenow

Friday, September 13, 2013

Kadang bila kau keliru dalam hidup, kau perlukan masa untuk bertenang.
Pergi dan mendiamkan diri mungkin bukan jalan terbaik, tapi jika itu sahaja pilihan yang kau ada............
dan mungkin pilihan kau itu akan menyakitkan hati insan insan yang berada di sisi kau dan amat kau sayangi.......

Percayalah..tidak ada sekelumit rasa di hati ini ingin menyakitkan hati kalian semua...kalaulah kalian tahu setiap bait kata yang keluar tidak pernah aku maksudkan...namun aku juga manusia yang lemah dan tidak sempurna...tatkala aku lemah, aku mohon pengertian..aku tidak sebisa itu menjadi kuat walau berkali aku cuba....

Air mata yang menitik setiap kali memikirkan apa yang telah berlaku dan telah aku lalui selama hampir 10tahun ini masih belum cukup menguatkan aku. Kadang aku mempersoalkan takdir ILAHI...YA ALLAH ampunilah dosaku yang seolah tidak redha dengan ketentuanMU...... ='(

Maafkan diri ini kerana tidak boleh untuk memuaskan hati semua pihak.

Sekian, assalamualaikum......

Izzatul Hidayah, 13 September 2013, 6.14pm, Laman Midah Cheras Kuala Lumpur


Friday, August 30, 2013

YAKINKAN AKU

Yakinkan aku kau benar ikhlas.

Jangan pernah biar hati ini terluka lagi. 


eastzatulhidayah

Wednesday, August 28, 2013

Kehidupan sebagai pelajar klinikal

Hi semua assalamualaikum....


Ye. Saya dah memasuki pengajian semula. Tapi pengajian kali ini agak berbeza sedikit sebab dah masuk hospital. Buat sesiapa yang membaca dari dahulu lagi mesti tahu sebelum ni saya menuntut 3tahun di Bandung. 3 tahun saya jauh dari tanah air sendiri demi mendapatkan ilmu gituuuuu. So, bila dah habis pre klinikal selama 3 tahun dan telah bercuti selama hampir 5BULAN, saya masuk kembali ke tahun klinikal. ( saje highlight 5bulan tu untuk menunjukkan berapa lamanya aku tak study dan hilang abeh memory2 medic )



Alhamdulillah sekarang dah masuk minggu ke 2 saya di PPUKM,Cheras Kuala Lumpur. So far so good sebab sekarang masih lagi di klinik asas. Klinik asas tu lebih kurang persediaan dan pendedahan sebelum melangkah ke posting yang sebenar la. Dedah dedah begini takpe ye, jangan kita dedah yang lain. haha.



Jadi,posting pertama saya di tahun 3 ini ialah Obstetrics and Gynecology diikuti Surgery, Internal Medicine dan diakhiri oleh Khidmat Masyarakat. Untuk Obs n Gynae,Surgery dan Internal Medicine, saya akan berada di PPUKM tapi untuk posting Khidmat Masyarakat, saya akan ke Beranang sepanjang posting. Posting untuk setiap jabatan adalah 7minggu. 



( saya suka baby soooooo saya sangat seronok berada di wad OnG sebab boleh tengok baby comel2.. =)



Mesti pelik kenapa bila saya di Bandung sudah tahun ke 3 tapi bila pulang ke Malaysia masih lagi di tahun ketiga?? Ye. Saya pun pelik bin ajaib. Takyah nak pelik pelik sangat ye Izzatul Hidayah. haha.



Saya mengikuti program twinning antara UNIVERSITAS PADJADJARAN (oh my uni!! ) dan UKM. Di Indonesia, tempoh untuk pre-klinikal bagi setiap pelajar perubatan ialah 4tahun, klinikal 2tahun... Manakala di Malaysia, tempoh untuk pelajar perubatan ialah 2tahun pre-klinikal, dan 3tahun klinikal. Oleh kerana saya adalah pelajar untuk 2buah negara, jadi lebih afdhalnya kalau kita mengambil di tengah2...gituuuu special program twinning ni haaaa....terasa anak anak istimewa sangat...jadi untuk pelajar twinning, tempoh pre-klinikal ialah selama 3 tahun dan klinikal selama 3 tahun juga. 



Setiap negara polisinya berbeza. Di Indonesia, tidak perlu melalui proses Housemanship selama 2tahun seperti di Malaysia. Kalau tidak salah saya, proses ' Magang ' di Indonesia hanyalah selama 6bulan sahaja. Tetapi di Malaysia, Housemanship selama 2tahun digelar sebagai Doktor Pelatih, kemudian Medical Officer, kemudian baru Doktor Pakar kalau kita ambil pengkhususan dalam mana mana bidang. Hebat lagi kalau sambung lagi amik consultant. See. Perubatan ialah bidang menuntut ilmu sepanjang hayat. Ilmu perubatan juga sentiasa bergerak dan berkembang. So, sebagai penuntutnya kita juga harus bergerak dan berkembang. Berkembang dari segi minda ye, bukan dari segi badan.




Jadi sekarang saya berada di posting surgery untuk klinik asas. Ketika di OnG dulu boleh tahan sibuk dan penat sebab kena follow ward round. Nak cari ilmu kena inisiatif diri sendiri. Jangan haraplah doktor nak suap kau bila dah masuk klinikal ni. You can choose either you want to stay at home or you go to ward and learn from patient. Tiada siapa akan peduli atau marah bila kau tak belajar. So, make your own effort la kan...kalau tak nak belajar, jangan jadi doktor. This is a fact that we have to accept. Kita memang akan berkorban banyak benda. Masa,tenaga,kena marah,perasaan nervous dan sebagainya. Tapi di sebalik semua tu, kita ikhlaskan diri. ALLAH akan membalasnya kelak.



Terasa serius pulak penulisan hari ini. Lama tak menulis so beginilah jadinya. Nanti kalau berkesempatan, insyaALLAH dicoretkan lagi. Doakan sayaaaaaa.

Sekian, assalamualaikum.



Dr.junior to be - Izzatul Hidayah 



Wednesday, June 26, 2013

Tuesday, March 26, 2013

Hanya secebis ingatan bersama

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum dan selamat malam..
alhamdulillah esok tinggal paper terakhir aku...so far aku hanya berserah pada ALLAH yang MAHA ESA sebab nak kata confident tu jangan nak poyo sangatla kan..memang tak..jadi bertawakal lah saya kepadaNYA sebab itu yang paling utama.

Hari ini saya terbaca status seorang sahabat saya di sini :

'pemergian ulama'2 menandakan hampirnya kedatangan hari yang telah dijanjikan.. mari refleks hidup dan respon ke arah yg lbih baik..'

Meremang bila baca apa yang dia kongsikan. Nak menangis pun ada. Sekarang ni kalau baca, memang ramai ulama' dan ahli pemikir islam yang kembali ke pangkuanNYA.. al-fatihah.

Itu kan salah satu tanda tanda hari kiamat. 

Selain dari itu, banyak lagi tanda tanda yang telah kelihatan. Kita tahu, janji ALLAH itu pasti. Kita tahu hari itu pasti akan berlaku. Sudah cukupkah persediaan kita untuk menghadapi pencipta YANG ESA?

ALLAH.....aku mengingatkan ini untuk diri sendiri. Takut,sebak semua ada. Kerana aku sedar, aku masih belum layak untuk syurgaNYA tapi tidak pula aku sanggup untuk siksaan api neraka yang maha dasyat...ALLAH.....

YA ALLAH...sekarang ni bila tgk dunia kini takut.....manusia dah tak boleh terima teguran berkaitan kewajiban terhadapmu...janganlah KAU jadikan kami mereka yang tergolong dalam golongan itu...Setiap hari dalam surah al-fatihah kita baca ayat yang sama. 

' Tunjukkan kami jalan yang lurus dan jalan yang ENGKAU redhai. Dan bukan pula jalan mereka yang sesat'

Marilah kita sama sama respon diri. Dunia ini hanya pinjaman semata mata. Yang kita nak kena kejar adalah yang abadi, akhirat sana. Bila kita ingat benda tu, mesti kita akan rasa takut.

Aku juga belum sempurna,belum layak..aku masih banyak kekurangan diri. Lemah. Setiap kali masalah datang, rebah aku sujud di sejadah memohon pertolongan dariMU...nikmat dunia bermacam macam KAU berikan padaku. Kau berikan aku kebahagiaan atas dunia ini yang kadang kala membuat aku alpa, riak, lupa yang semua itu pinjamanMU YA ALLAH................ye...semua di dunia ini hanya pinjaman. Aku lupa semua itu.....Disebalik semua apa yang KAU berikan, KAU hanya mahu aku sujud,beribadah kepadaMU...namun, itu sering kali aku alpakan....ALLAH...........................

Refleks diri. Layakkah aku untuk syurgaMU.............

assalamualaikum......







Saturday, March 09, 2013

oh. ada blog ke dia??

Assalamualaikum.
sepatutnya aku kena study sekarang. Tapi oleh sebab aku merasakan betapa aku nak menulis, so aku stop study kejap.

Tadi aku singgah blog Mat Lutfi. Oh, aku pun baru tahu Mat Lutfi ada blog. Selama ni igt dia ada youtube account je. Ala,orang mcm aku pun ada blog, apatah lagi dia.


Aku baca blog dia, aku boleh rasakan betapa uniknya cara pemikiran dia. Seronok. Kau takkan tak ketawa dalam setiap entry dia. The power of 'kedah words'. eh.


Terfikir seketika aku, cara penulisan dia buatkan aku kagumi dia. Apatah lagi bila dia bagi pendapat. Aku suka cara pemikiran dia yang tak semua anak muda zaman twitter,facebook ni ada. Cool man. You cool.


Pergilah baca. Baca dengan hati sebab kau takkan mudah faham kalau hanya guna satu pancaindera.


Dah lama aku tak modified blog ni. Rasa macam budak2 bila tengok layout apa kejadah cute cute thing semua bagai ni. Nantilah habis exam.


Exam??


Minggu depan aku exam. Aku dan kawan kawanku. Kami. 

Takut. Sumpah aku takut. Dan aku selalu bersyukur sebab aku masih punya senjata. 'Doa ibu dan ayah'



Sekian, assalamualaikum.

-cahayagemilangpetunjuk-
-sambil renung bilik yg macam kedai fotostat-

Tuesday, March 05, 2013

5th march.

YA ALLAH....besarnya dugaanMU menghadapi hari hari terakhir di sini.
Aku kadang lemah, dan hanya padaMU aku mohon kekuatan.
Cekalkan, tabahkan hatiku YA ALLAH........
Aku tahu aku tak pernah sendiri kerna KAU selalu bersama hamba-hambaMU......
Bantu aku YA RABB.....
Kuatkan semangat dan iltizamku......
KAULAH yang maha mendengar........


-cahayagemilangpetunjuk-

Sunday, March 03, 2013

for my sayang. :)

MEDICAL LOVE LETTER :)

Hi darling,


Hows your anatomy and physiology?


My biochemistry is within normal limits.


I miss u like an ischemic heart miss its blood supply.


I love u as the TB loves the apex of lung.


I care for u like the way IV Taxim and Metrogyl care for a postoperative patient.


I have implanted u in my SA node.


Please don't be the etiology of my heart failure.


Miss you like ventilation.


Take care of your vitals. your love -- Dr.XYZ



-hahahaha...this is toooooo sweet. :D copied from doctorshangout page at facebook.


i dedicated this to my one and only sayang,Sir Izuandi. haha. sayang, u wont read this but i'll make sure one day u will. ;) 

Monday, February 25, 2013

one day before 22years old.

Assalamualaikum semua!

Yeaaaa...hari ini sudah 25hb February 2013..Tomorrow will be one of my fav day ever since 22 years ago. 
How time flies. Im gonna be 22!!

Bubye!
Kalau mereka dan 'si dia' tak ingat macam mana...................:( :(


*backup music We Are Young~~~~*

Tuesday, February 19, 2013

Farewell Dinner Twinning Program 2010

Hello, Hi, Assalamualaikum.


So, let's update new story about me since dah lama gila tak cerita pasal diri sendiri. Asik asik cerita tempat pelancongan je kannn. BTW, saya masih hutang satu entry mengenai watersport game time dekat bali. Basi dah weiiiii disebabkan kemalasan tahap dewa Wukong yang monyet ade ekor tu. Haaa, sapa tgk cerita tu dulu?? Aku selalu terkejar-kejar balik sekolah agama kayuh basikal laju2 sampai nak masuk longkang sebab nak tgk cerita tu laaa...sapa tak tahu, maknanya kita takleh geng! haha.




Hujung minggu lepas ada farewell dinner untuk kami since tinggal lagi 2bulan je dekat Bandung ni. Rasa mcm baru je buat farewell untuk senior TWP 08 masa kitorg first year dulu, sekarang kami pulak diraikan. Malas nak bebel. Tangan lenguh menaip.


 sebenarnya kan, kan, kan......patutnya petang ni adalah hari kedua aku ikuti displin 'Abdominal Muscle Exercise' dekat youtube. Dia kena buat seminggu with no skip untuk hasil yang memberansangkan..gitu...semua orang cakap aku slim ( kecuali my love huaaaaaaa ) tapi sebenarnya aku tak rasa begitu..huhu..I want lean muscle. So, kenalah berusaha hilangkan lemak2 di perut untuk memastikan bila pakai peplum, tak buncit..huahuahua.. Tapi oleh sebab aku malas, terus main laptop update blog. -.- ( ciskek betul )

So,jom layan gambar. Im wearing Peach Pastel Peplum Dress + Maxi Black skirt. This is mix and match oleh kerana tanda tanda penuaan iaitu sudah semakin malas bergaya bila dinner. haha


Mood : tahan nafas. penyebab utama kena sit up -.-


Bergambar dengan tunangan orang. Eh. :p


Tangkap gambar dengan junior terus terasa tinggi. Ni baru betul peribahasa 'meninggi diri' wahahahha.



Housemate. Nak berkenalan sila pm. hahaha



Time ni ade orang lari lari dalam hall, sebab tu gambar gegar. (sarcasm mode please )



Sumpah gedik. Aku malu dengan diri sendiri. hahahaha.



Kiri adalah gambar dinner 2013. Kanan adalah gambar dinner 2012. Aku noob bab bab posing. Terasa ini adalah pose wajib iaitu senyum tunjuk gigi sambil tangan memegang handphone. Tapi, gambar kanan tu macam terlebih bahagia pulak senyumnya.
Cuba cari 10 perbezaan dan bulatkan...wakakakaka.


Apa yang seronok sangat tu, izzatul Hidayah. -.-



Comel macam flower girl je semua. Okay,kenduri aku anda ditempah. haha.



No caption. No idea. Isi tempat kosong.



Itu jela ceritanya. 


Now, February, Mac exam and insyaALLAH april ni pulang. Doakan yang terbaik buat semua. Sekian, Assalamualaikum.


Published. xoxo. Wah....istanbul aku datang kau haaa.

*Tremor baru lepas menyedut arabica coffee*



Monday, January 14, 2013

Tempat-tempat menarik di Bandung Part 2

Assalamualaikum.

Memandangkan ramai yang bertanya ada tak tempat tempat menarik lagi dekat Bandung ni selain dari yang pernah saya kongsikan hampir setahun yang lalu dalam entry bertajuk TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI BANDUNG dan ada lagi tambahan sikit. Boleh refer dekat tour tips dekat page.



Harap maklum yang entry tempat tempat menarik tu saya tulis dah lama dah. Maaf la kalau tak berupdate tempatnya sebab sebenarnya banyak lagi tempat tempat menarik dekat sini kan. U did an effort to google, so dengan info yang tak seberapa ni haraplah dapat membantu anda lebih lagi. :)



Kalau dulu saya kongsikan mengenai tempat tempat shopping, now kita chekidout ( gitu maju sangat bahasa kau ) tempat tempat pelancongan pulak.



KAMPUNG DAUN.
Saya pernah 2kali menjejakkan kaki ke sini, tapi baru minggu lepas saya pergi saya berpeluang merasai makanan di sini. So, Kampung Daun ni basically cafe dalam hutan macam tu. Dan makanan nya boleh tahan sedap dan disajikan dengan menarik. 




 cantik kan pemandangan dia? sejuk je sambil makan dekat sini.

Cara nak order makanan kat sini pun menarik. Ambil nombor dari kaunter utama, then pergi dekat saung tempat makan tu ikut nombor anda. Lepas tu kena ketuk ada kayu kat luar saung tu untuk panggil pelayan. 
Saya rasa ni leceh sangat sebab tempat ni selalu ramai orang lunch then pelayan tu macam tak dengar sangat kita ketuk.
 Alamak, jerit jerit panggil 'kak...saya nak order!! ' tak boleh ke?hahahaha. ok, im not so proper,bersabar dan tak melayu klasik betul. -.- 

Overall, anda patut cuba tempat ni. Sambil tu boleh tangkap tangkap gambar. :)



TANGKUBAN PERAHU.

Tangkuban perahu ni lebih kurang sejam lebih dari Bandung. Memandangkan Tangkuban Perahu dan Kampung Daun ini sehaluan sejalan, jadi selalunya pergi makan di Kampung Daun dan direct terus ke Tangkuban Perahu. Lebih menjimatkan masa. Kita kena rancang percutian supaya tidak banyak masa dihabiskan di jalan memandangkan tahap kemacetan di Bandung ni boleh tahan la. 

Tangkuban Perahu juga bolehla dianggap tempat wajib lawat ke Bandung ni. Sejarah tangkuban perahu ini mengisahkan seorang anak yang jatuh cinta dengan ibunya sendiri. Tapi apabila mendapati dirinya ditipu oleh ibunya, dia telah menendang perahu yang diarahkan dibina oleh ibunya dan perahu itu tertangkub. 

Saya pun sendiri baru tahu sejarah Tangkuban Perahu ini. Menarik kan? So,have a visit. Boleh jugak beli cenderamata yang dijual kat sini. Sulfur kat sini aktif jugak sebab gunung ini sebenarnya masih aktif. So bolehla kalau nak bawak mask siap2 ke. 






Gambar gambar ni baru je saya tangkap minggu lepas sebab saya baru je balik dari Tangkuban. haha. Fresh dari oven. 
Untuk bayaran masuk, berbeza untuk local dan international. Kalau saya student, dapat harga local. Kalau anda, rp50000 untuk seorang. taktaula kalau makin lama nanti harga naik ke..hehe


KAWAH PUTIH

Maaf, saya tak berkesempatan nak tangkap gambar kawah putih ni. Saya baru pergi sekali dan menarik jugak tempat ni. Sangat cantik pemandangan kalau untuk tangkap gambar. Anda boleh turun sampai ke dasar kawah dan lihatlah kecantikan ciptaan ALLAH ketika itu. :)

(ihsan : google)

cantik kan? bayaran masuk ke tempat ini saya tak ingat berapa sebab dah lama tak pergi. maaf. hehe


PENGINAPAN

Okay, saya buat kenyataan ni setiap kali ramai yang bertanyakan kepada saya soal tahu tak hotel hotel murah dekat sini. Jawapan saya masih sama : saya kurang pasti pasal tempat penginapan sebab saya tinggal di rumah sendiri jadi rate hotel di sini saya kurang pasti.
Saya ada cadangan apa kata anda layari agoda.com dan boleh bandingkan rate harga hotel ikut kehendak anda di situ. 
Apa yang boleh saya katakan banyak sangat hotel di sini dan banyak pilihan untuk anda. 
Kalau mahu dekat dengan factory outlet, boleh pilih di jalan dago.


TEMPAT MAKAN

Kalau pelancong datang ke sini, mesti wajib rasa Nasi Padang. Banyak sangat pilihan kedai Nasi Padang di sini dan yang penting halal.
Kalau anda mahukan makanan sunda, banyak jugak kedai makanan sunda di sekitar bandung.
Kalau anda mahukan seafood, ada jugak.
Kalau mahu ayam penyet, saya tak tahu kedai mana paling sedap. hurmm..haha
Kalau ada jumpa ayam bakar padang pun anda patut rasa. Why not kan.
Nasi uduk? dia macam nasi lemak. tapi kalau anda berminat nak cuba, just try. 
Jangan lupa rasa jus alpukat sebab selalu orang datang sini mesti teringat ingat. (tp saya tak suka. well,taste is different right? )
Cubalah rasa teh botol atau teh kotak yang banyak dijual di mart dia. Sangat sedap kalau tekak siapa yang boleh terima teh wangi macam ni. 
apa lagi yang menarik ye?
Kalau anda backpackers dan berani,bolehla cuba makanan makanan di gerai tu. Tapi saya nasihatkan jangan sebab bakteria di indonesia dan malaysia mungkin berbeza dan mungkin perut anda tak tahan. Nanti diarrhea atau kita panggil cirit birit so better jangan. 





So...................................Part 1 saya dah kongsikan tempat shopping, part 2 saya tambah sedikit maklumat. Saya harap ianya dapat membantu anda yang mencari tips2 dan tempat tempat menarik di bandung ni. Kalau sesiapa yang nak berkongsi tambahan maklumat boleh titipkan dekat ruang komen. Titip gitu kau. Almaklum dah 3tahun duduk indonesia,bahasa pun terikut dah.


Sekian...doakan saya ye dalam semester terakhir ni. Nanti saya balik malaysia, saya tak boleh nak share dah pasal bandung ni..haha. 

Assalamualaikum dan semoga tulisan ini memberi manfaat kepada anda yang membaca. :)


dr.IZZATUL HIDAYAH.


Saturday, January 05, 2013

Ucapan 2013 eastzatulhidayah

Assalamualaikum.

Jadi. Entry ini akan menjadi entry pertama saya untuk tahun 2013. Wah. Tepuk sikit please. haha. Rasanya belum terlambat lagi nak ucapkan selamat tahun baru 2013 kpd semua. So fast isn't?? So, honestly i didn't have any resolution for 2013. not even one. haha. ( basically i will insert haha to make sure that this kind of conversation not look too serious for you. hurmm. so if i put haha but u still read my entry with serious and 20cent face,it is on your own risk )



Bila tengok balik entry tahun 2012, eishhh eishhhh eishhhhh, sangatlah sedikit. Itu ada 2 petanda. Pertama, saya sangat pemalas menaip sekarang. Kedua, masa terluang saya digunakan untuk study. Gituwwwww. Nampak ilmiah kan? Barulah nampak mcm yang iDontCareBoutBloggingSinceIamEnjoyingMyHeavenRealityLifeAsA MedicalStudent.



Saya baru pulang bercuti dari Malaysia. No. It is not bercuti actually coz i have mid sem examination this becoming tuesday but i acted like i am a boss so no one can order me to study when im in Malaysia. haha. Holiday for 10days yang sangat singkat rasanya sempena christmas and new year. I met my family and my one and only the owner of my heart. ( nampak tak ada bunga bunga keluar kat mata sbb mood cinta ini ) haha. 



InsyaALLAH, saya akan menghadapi peperiksaan mid semester 6 selasa ini. Kemudian habis exam, terus masuk system terakhir saya di sini iaitu GUS. Dan saya hanya tinggal lebih kurang 4bulan lagi disini sebelum pulang ke Malaysia menyambung tahun klinikal di sana. Doakan saya banyak banyak. Tahun terakhir memang banyak menguji kekuatan kesabaran dan kecuakan. 



Dalam banyak perkara, apa yang saya tak boleh tahan sepanjang berada di sini ialah 'kerenah birokrasi' sesetengah pihak. cant talk more sebab nanti saya kena saman then keluar paper muka depan 'pikiran rakyat'. Jangan tak tau betapa hebatnya pengaruh media di sini. 


Dalam tahun 2012, banyak merakamkan kenangan manis yang mungkin takkan saya lupa sampai bila bila. Akan penuhlah bed time story bakal anak anak saya nanti dgn impian impian ibunya yang berjaya tercapai di tahun 2012. (baca betul betul ye. Impian impian ibunya. Bukan impian ibu-ibunya. -.- ) 


' ibu dulu kannn..haaaaa...blablabla'.....then tambah sikit garam,gula,black pepper penyedap sikit cerita biar anak-anak tu macam wahhhhhh...hebatnya mak aku dulu....kena cerita kat sekolah ni....


Untuk tahun 2013, saya menginjak ke usia 22tahun secara tidak rasminya. Di sudut hati ini sentiasa bersyukur ALLAH panjangkan usia saya dan memberi nikmat yang melimpah ruah ini. Biarpun kadang kadang saya selalu terfikir


" Kenapa aku tak macam dia "
" Kenapa ujian ini ALLAH bagi kat aku "
" Untungnya dia tu mcm tu. Nak mcm tu jugak "


Hey...kemon guys. kemon. Kisah hidup setiap manusia itu berbeza. Saya selalu mengingatkan diri ini supaya bersyukur dan sentiasa melihat ke bawah agar kita boleh tahu dan nampak betapa beruntungnya kita. Ingat, kekayaan, kecantikan, kesihatan, itu semua juga adalah ujian yang ALLAH berikan kepada kita. Nikmat itu juga adalah ujian. Jadi 2013 ni kita harus sentiasa belajar bersyukur. 


Bukanlah nama kehidupan kalau tidak ada ujian. Dengan ujian, kita sebagai pelajar boleh tahu tahap diri kita dan boleh naik tahun. Sama jugak mcm kehidupan, ujian itu juga meningkatkan tahap diri kita. Setiap kali saya diuji, saya selalu lemah. Dan berfikir, kenapa saya? huhu.( haaaa. this time i used huhu instead of haha. )
Tapi kan ujian itu tanda sayang. :) 


saya diuji lagi. Tak sampai 4hari balik malaysia, laptop saya rosak. Mengalami masalah yang sama seperti 2bulan yg lalu. Baru je tak sampai 2bulan saya repair dan kena cas rp750 000, kena pulak kat malaysia cas rm300++. Then,bila balik bandung, wayar internet rumah pulak rosak kena bayar lagi 200k. Tapi semua tu takkan berlaku tanpa izinNYA kan? so, saya redha jela. 



Tahun 2013 ni, saya mengharapkan perkara perkara terbaik akan datang dalam diri saya :)  semua orang pun macam tu kan? who doesn't? hehe. azam yang paling saya igt tahun lepas ialah nak belajar buat cake and cupcake. Booo. Memang non hado aku sentuh langsung bab bab cake tu haaaa. Tak tercapai langsung. Sambung la this year. :p


Sekian, ( tiba tiba lagu ayat ayat cinta keluar kat hotfm ) melayang seketika. tutup buku dan tidur. 
Assalamualaikum. 

:: Duduk kaki bersilang sambil panaskan kaki dkt charger laptop.