KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Tuesday, September 04, 2012

jangan jadi macam saya


Hai. Assalamualaikum. Selamat malam. Semua orang sila pakai mask sebab saya tengah flu. Sebarang penyebaran virus di alam maya tidak akan dipertanggungjawabkan.



Okay. Rushing entry. Esok kelas pukul 7, tapi alang alang mood menulis datang ni baik aku menaip. Sebab mood menulis ni datang sepurnama je. Mood makan tu datang sokmo la.


On Sunday, i went to panel clinic for students here in UNPAD. Called as Klinik Padjadjaran. Saya dapat fever hari jumaat but since i considered fever as one of my body response towards the infection, i put 56% hope that this fever will disappear in the next day. Macam tinggi harapan aku kan. Okayla, i put some hope that this fever wont disturb my daily life activities la kan.


But im totally wrong. pffft. Kesimpulan, jangan bajet kuat ye.

till sunday, the fever still there even it's only low grade fever, i started to coughing,sore throat and my voice become hoarseness.


Medically, your voice become hoarseness because there is might be inflammation at laryng part or we term it as laryngitis. Selama ni aku dok cakap 'ella pinjam suara aku buat concert semalam' .


Memandangkan diri ini hanyalah insan biasa yang tak berapa nak berjaya bajet kebal, telan jugak paracetamol malam tu dan terpengsan la beberapa ketika dan bermimpi indah gamaknya. Then i decided if all my symptoms are not disappear within 3 days, then i will go to clinic. Saya memang cukup tak minat pergi klinik. ( dalam aspek ini,lupakan saya student medic dan anggaplah saya manusia biasa. sob3 ). wanna know why? sebab bila kat klinik, tiba2 badan terus jadi sihat,cerdas dan kuat seolah olah baru lepas jogging padang 5 round. And depan doktor taktau nak cakap apa. pfft. Itu adalah saya. Kenyataannya. 


So bila dah hari ahad, badan still lemah, pergi jela. Then after doktor cek cek apa semua, doctor ordered me a blood test because he suspected me as Denggi Fever. :O   OhMyGuess. I am not afraid of the diagnosis. Yeahh.. Of coz im afraid coz im not married yet ( LOL ) but there is more big big boganza worries toward the blood test. SAKIT TAU TAK CUCUK JARUM TU. -.-  



Dah agak dah! abang keje lab tu salah amik darah aku, 2 kali dia cucuk, muka aku dah ketat macam seluar orang baru balik open house, ape lagi terjerit ' Sakitlaaaa...' -.-  
Muka badak je kan dah salah cucuk tangan i. Ingat i gemuk sangat ke cari vein pun tak dapat. 

Sampai sekarang tangan lebam, bengkak. Good. Bila saya jadi doktor, i will do my best to find patient's vein so that patient saya takkan sakit...omomomo...sweet tak Dr.Izzatul Hidayah. ;)




Luckily, blood test are normal.:') alhamdulillah. I was being diagnosed as Acute Tonsilitis and Pharingitis. Please google for more info. thank you. hik. 

since i can read my own lab value, dapat dapat je dari lab,terus bukak tengok thrombocyte (platelet) value padahal doktor blm tengok lagi. Then depan doktor, buat buat muka riang gembira bila doktor cakap 'okay,your thrombocyte is normal'.
huehuehue.



Actually motif entry ni pasal benda ni haaa sebenarnya. Kak eton kau suka melalut. yup. Ni semua ubat yang kena makan. Tapi....................................

( toing toing toing....kepala kena ketuk dengan tukul plastik )

Saya bukan jenis suka makan ubat. or DRUG.

Saya tahu, orang akan cakap, 
'apela...student medic, belajar, tapi taknak makan. Habis tu nanti jadi doktor, tak payah bagi ubat. ' - Mr.X

Racist ke? okayla...bubuh la huruf apa pun anda suka...X..Y..Z...zzzzz



Saya dari dulu memang tak prefer makan ubat. I have very low antibody actually. Yup. during medical check up untuk masuk medical school, antibody saya BORDERLINE. So, doctor tu suggest me to hv booster sebab dia kata masuk medic ni kena sihat selalu..nanti asyik sakit je macam mana nak belajar...huhu. Ubat booster pun tak abeh makan..uwekkkkkk...


I can say that i am not a good patient. I am not compliance to my treatment. 
But, bila saya dah jadi doktor nanti, saya taknak bakal bakal patient saya, jadi macam saya. :)


Kita perlu tahu, banyak benda dalam dunia ni ada side effect. Saya belajar benda tu, sebab tu saya lebih berhati hati dalam makan ubat. Antibiotik, kalau jenis makan tak suka habis, nanti bacterial resistance. So, saya tak makan sebab saya tau saya memang susah habiskan antibiotik. On the other hand, saya degil. -.-

Ada setengah ubat yang saya makan, perut saya sakit. So i refuse. 
Saya hanya makan ubat untuk menghilangkan symptom. Once symptoms tu dah hilang, saya takkan makan dah. Tapi ingat. Antibiotik wajib habiskan.












am i too paranoid? simpan jawapan tu sendiri. :P
Assalamualaikum...


No comments:

Post a Comment

sapa komen nanti dpt treatment free...hek3