KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Monday, June 25, 2012

Menjawab : tempat menarik di Bandung


Assalamualaikum.


Semalam ku godek2 facebook. Saje buang masa dan tenaga jari jemari comelku ini sebab rasa dah lama tak main facebook. Setelah bertahun tahun ada Facebook ni, barulah diri ku ini menyedari rupanya bahagian message tu ada 2 bahagian. First part if our friends yang send message while the other part if we set our page as private, then all the messages that 'strangers' send will go there.



Bukak punya bukak barulah ku sedar baaaaaaaaaaanyaaakkkk sangat message tanya pasal Bandung. Ada yang send bulan Feb lagi..hehe..Guess what? of course they reached my Facebook profile via my blog. And they reached my blog via google. Haaaa...nampak tak rantai makanan dia kat situ?? huahua.



Adalah beberapa persoalan yang diajukan di situ berdasarkan Top entry yang dapat beribu views tu iaitu mengenai   TEMPAT TEMPAT MENARIK DI BANDUNG. Feel free to read it kalau siapa yang belum baca.

Part ni adalah untuk menjawab persoalan yang diajukan.



Thereby, I would like to clarify that :


  • Saya amatlah tidak mahir mengenai penginapan di Bandung sebab saya dekat sini duduk dekat rumah sewa. Bila saya pergi Bandung tu saya balik hari. Jadi bab bab hotel mana murah, hotel mana 4-5 bintang, hotel mana bagus service saya tak boleh nak jawab. Saranan saya, Mr. Google. :)  But when my father came last 2years, he stayed at Hotel Golden Flower and itu memang dekat dengan pasar baru. 5min jalan kaki sampai. Sorry for not helping you guys in form of penempatan ni. But you should not be worry sebab baaaaaaaanyaaakkkkkk sangat hotel- hotel murah dekat Bandung ni. :)

  • Ramai jugaklah yang mengajak saya keluar sekali, teman mereka jalan jalan di Bandung. Senang cerita jadi tourist guide. urmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..... (panjang urmmmm tu 5harkat ye). Jujur saya cakap, saya berkongsi mengenai entry itu adalah untuk membantu. Dan dimaklumkan, saya ialah pelajar perubatan. Boleh anda bayangkan kesibukan diriku? huhu. I am not a part timer. Jadi pastilah jawapannya tidak boleh. heeeee. Ala, jangan risau. Dah ramai orang malaysia datang shopping kat sini dan mereka berjaya menghabiskan semua duit dan kenapa tidak anda? hahahaha. 


Dah,tu je nak clarify sebenarnya. Macam banyak je kan. hahaha. Saya cuba membantu seadanya. Terima kasih semua yang baca dan bagi komen cakap entry saya membantu, gambar- gambar kat blog ni cantik, dan rasa seronok nak datang bandung bila baca entry saya.



 Saya akui, seronok sebenarnya kat bandung ni. Cuaca dingin, barang murah, makanan murah, banyak keunikan. Bila lagi kita nak tengok tempat orang kan? Kalau saya tak belajar di sini pun, saya pasti nak ke Bandung. Jadi siapa siapa yang belum pernah ke Bandung, cepat serang Air Asia kalau adeeee promooooo...hihihi. 


Korang lapar tak? Now nak tayang benda. 






Haaaa...saje nak tayang gambar pergi food hunting haritu dekat sekitar bandung. Kedainya nama Stone Cafe  dekat Dago atas and another kedai nama Pagoda apa ntah..hahaha.. Sorry, saya ada masalah short term memory loss. 

Tapi ni bukan makanan asli sunda la..ni makanan yang kat malaysia pun boleh dapat. :)

Baiklah...semoga bertemu lagi di alam maya yang akan datang. 
Assalamualaikum dan selamat maju jaya. ( Apa kes? -.- )



Sunday, June 24, 2012

kelemahan

Assalamualaikum.




Di dalam diri setiap insan terserlah suatu kelemahan.




Dan kelemahanku ialah aku takut melakukan sesuatu yang aku inginkan kerana aku lebih risaukan hati dan perasaan orang lain. 
Menjaga hati dan perasaan orang lain itu tak mudah. Walaupun biarlah hati ini sakit dan sedih kadang-kadang.




Kalau anda mampu lakukan apa yang anda inginkan tanpa dipengaruhi oleh sesiapa, ANDA HEBAT. Saya kagum dengan anda dan doakan saya berjaya menjadi hebat seperti anda juga satu hari nanti bila kekuatan itu tiba. 










Sekian. Assalamualaikum......

Tuesday, June 19, 2012

Poem : From a doctor's heart.



My Friend shared this at Facebook. 
I read it and it touched me.
In medical, ONCE in no out. Im not yet a doctor but insyaALLAH i will be. And these are all facts that im gonna facing too. 
We dont have to wait till become a doctor to feel all those feelings yet as a student we are!


Sometimes i do not understand what situation in book stated. Why is it so hard? Why it happened like that? Can i just ignore it?
No. I Cant. 
'Be responsible for every explanation u make'


Maybe im quite down now. Feel irritable and annoyed. And everything is not going well.
Dan saya harus belajar kendalikan masalah bermula dari sekarang. Bukan budak kecik lagi yang nak stress dan end up with crying. (Even sometimes i did)

Whatever it is, i have to keep study and focus. 
Work hard for my 3rd year and insyaALLAH it will be my final year here. 
Semoga redha ALLAH iringi semangat dan perjuangan ini.









Sunday, June 10, 2012

menjawab persoalan mengenai top entry




Dah lama sebenarnya saya tak bergiat aktif dalam pengupdatean blog. Eh, bahasa melayu dia apa? Penaikan tarikh kot. hahaha. Okay, tak lawak. Dulu ketika saya di 1st year, yakni masih berjinak jinak manja dalam penulisan ini memang kalau boleh hari hari nak update. Tapi bila masuk tahun kedua, sibuknya yang amat! Sabtu ahad siap ada kelas lagi, dengan sistem yang menebalikkan kepala otak lagi, dengan saya yg pemalasnya lagi. eh. 
So, melangkah ke tahun ketiga ini saya berazam akan menjaga kebajikan anda anda semua jadi undilah saya! ( manifesto yang akan kedengaran ketika pilihanraya hampir menjelang tiba )
Takla, tipu je. Saya berazam akan rajin sikit menulis. Sebab apa tau? sebab.......orang orang malaysia ni memang kaki shopping. Tak caya? tengok ni.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
haaaa....kena tipu lagi......shopping apa kejadahnya semua ini bergajah gajah bagai??
Takla, sebenarnya nak tunjuk benda ni.




* boleh refer top entry mengenai 'tempat tempat menarik di bandung' *



Ramai rupanya nak tahu pasal tempat tempat menarik kat bandung ni. Blog picisan tuan hamba ini tidaklah segagah blog kakak senior tuan hamba si cantik manis yang keluar MHI and Nasi Lemak Kopi O dan asyiklah diusik oleh Fizo Omar tuuuuuuuuuuu.
Maka rasa seronok kerana dapat membantu, bagi input walaupun sedikit mengenai bandung ini.


Dan banyak sebenarnya yang request suruh story telling maka tersebutlah alkisahhhhhhh pasal :

* tempat tempat pelancongan menarik selain dari shopping. Actually dah taip dah tapi still in draft sebab saya pemalas nak masukkan gambar. sekian.

* pasal pengangkutan awam kt bandung sebab takut ditipu ke apa ke kan.

*pasal makanan makanan best dan murah. ( demand kan korang kan! dah best, nak murah pulak tu. puasa je! kehkehkeh )

hurmmmmmm. hurmmmmmmm.

i will try to give more information soon. Sebab sekarang ni masih lagi di minggu pertama my 3rd year, jadi masih belum sibuk sepenuhnya. Sekarang sistem jantung oiiiiiii...terbalik terbalik....atau bahasa inggerisnya HEART.
I love 'my heart'.  huahua.




Tengokla dulu sikit2 gambar gambar menarik buat cuci cuci mata anda-anda semua. Seronok sebenarnya duduk tempat orang ni sebab keunikan ni mungkin tak ada di negara kita. 

see. cantik kan. Ini ditangkap pakai kamera sony ericson aku yang capuk tu je. Kalau korang yang camera canggih canggih macam rantai sauh gantung kat leher tu mesti lagi cantik.



*korang jangan nak gelakkan muka cuak aku ea. Tu harimau betul tu. :P *










 nasi kuning. bukan nasi minyak ea. eh. :P


ni bukan wallpaper ye. ini air terjun. atas tu restoran. abaikan budak tembun depan tu. =.= 


Assalamualaikum. :)



Monday, June 04, 2012

share

Aku tengah hangin ni! angin bukan sebab aku makan kipas ke apa ke, tapi angin sebab i noticed ada orang dah sharekan my post dekat Facebook. Memang. Memang segala benda macam yang ditulis di sini adalah untuk bacaan dan perkongsian bersama sama. Tapi......atau dalam bahasa inggerisnya ialah but, ( OhMyEnglishhhhhhhh ), mintakla izin dulu sebelum nak sharekan apa-apa. At least me know that. Kan lebih bersopan dan bertatasusila kewarganegaraan sikit...:) sebenarnya bukanlah kedekut haji bakhil puiiii sangat, tapi it is about cam tak best la brooo...yo yo brooo...because last time i shared my post dekat FB adalah beberapa tahun yang lalu. Lagipun im not totally good in writing. Just for fun. Untuk mengisi masa yang tak berapa lapang yang sepatutnya digunakan untuk study tuuuuuuuuuuu.....



I want people to read my blog because they want to know. They really want. Not because of sharing. In this kind of situation, sharing is not caring yoooo. hehehe. Entahla, tapi senang cerita, tak suka la sharing-sharing dekat muka buku ni. :(  



Azan maghrib dh berkumandang. Marilah kita menuju kejayaan. 

Assalamualaikum...............

- Eastzatul Hidayah -