KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Tuesday, January 31, 2012

Tempat tempat menarik di Bandung

Baiklah. Assalamualaikum. Tulisan ini diilhamkan bila saya dapat comment begini.




Sebenarnya aku dah lama nak tulis entry pasal pelancongan di Bandung ni. Sebab bila aku scroll visit entry kebanyakannya akan datang mencari aktiviti pelancongan di Bandung. But when i got this message rasa rasa macam what if aku membantu you guys out there kan. :) So, spend a lil bit of my time write this entry is not a big deal as long as it will help you. A doctor was born and trained to help. ;)



 Tapi sebelum tu ada beberapa peringatan sebelum anda terus membaca tulisan yang panjang ini. Kelas kau kannn. Siap ada peringatan bagai! Yela..aku tak nak bila anda anda drop by dan baca entry ni anda kecewa sebab tak memenuhi kehendak piawaian ISO anda. So baik aku ingatkan awal awal apa yang anda patut expect dan tidak patut expect.



APA YANG ANDA PATUT EXPECT.
  • Saya akan cuba sedaya upaya memberitahu dan berkongsi tempat tempat menarik yg pernah saya lawati di Bandung ini tapi memandangkan saya lebih kurang 2tahun saja di sini takla terlalu banyak yg boleh saya kongsikan. :)

  • Mungkin pandangan saya agak berbeza dari teman teman anda yang pernah singgah di Bandung. Jadi ambil dan nilai sendiri. Jangan terima bulat bulat. Mungkin saya kata tak best, mungkin rakan anda kata best. :)

So, let we start the journey about aktiviti aktiviti dan tempat tempat menarik di Bandung. Also known as Paris Asia. ;) atau juga tempat menghabiskan duit bershopping. atau juga tempat mak mak,kakak kakak bersukaria dan bapak bapak termenung saje. ekekeke.


1. Pasar Baru





Ini merupakan tempat wajib lawat bagi pelancong pelancong. Setiap kali aku shopping kat sini, tak pernah tak sah ( ayat bangla ) kalau aku tak jumpa org Msia. Artis artis pun selalu datang shopping sini. Pasar Baru ada apa? Ok. Sini memang murah dengan kain ela, baju kebaya, telekung, kuih kuih tradisional bandung, handbag so on and so forth. Anda akan teruja melihat kemurahan harga nya jika nak banding dengan Malaysia. 

DIINGATKAN. Kalau hari minggu, Pasar Baru ni memang ramai orang tak kira luar negara atau local. So, beware of ur belonging. Bawak beg silang. Jaga beg anda betul betul. Pastikan tawar menawar sehabis sepulun pulunnya dengan peniaga sebab selalunya memang dia akan manja manja liat dengan foreigner. Dan jangan terkejut kalau ada org datang jual keychain, beg, kerumun anda ramai2 dan takkan berputus asa suruh anda beli benda tu. Mereka punya marketing system yang bagus. ;) 
 Kalau taknak beli ckp elok elok, jangan naikkan suara ke apa. Let's not being too rude coz Malaysian we are polite rite? :)
More info, google more about Pasar Baru.




2. Factory Outlet



AAAAAA...folder gambar aku berterabur so aku tak boleh nak show off gambar best2 dekat Factory Outlet. Actually ada 1 gambar je pun. Yela aku konon taknak bajet pelancongg aaa kan. :P

Factory Outlet boleh dikatakan gedung yg terdapat di sepanjang jalan yang menjual baju baju berjenama dan mewah. Tell me what u want. Zara, Polo, Armani Exchange, Gucci, gusi opsss, semua ada. Factory Outlet ni banyak tempat. Let me name yang famous la sikit ea.
Secret ( my fav ), Rumah Mode ( my fav ), Jetset, Fashion World, Gossip Girl and baaaanyak lg. Since Bandung dikenali sebagai syurga membeli belah asia, u wont regret it. Me also. But since haku pakai duit Mara so ko jgn bajet bajet nak amik bayar amik bayar kannnnn!!
The price i would say yup it is affordable. Kat sini tak boleh tawar menawar la kan mcm Pasar Baru. Factory  Outlet ni ada dekat 3 jalan. Jl. Setiabudi, Jl. Riau, Jl. Dago. So banyak sgt pilihan.



3. Toko Tiga

Maaf. Yang Toko Tiga ni aku tak ada gambar sebab pernah pergi sekali je. Toko Tiga ni menjual Jeans Levi's original dengan harga yang berpatutan. Since Bandung pembuatnya dekat asia. Harga kalau compare dengan Malaysia aku rasa lebih kurang je sebab aku tak usya sangat harga Levi's dekat Malaysia so i had no idea. :) Jadi kalau anda semua penggemar penggemar Jeans, yes, bolehlah pergi Toko Tiga tu, ada baaaaaaaaanyak Jin. ;P okay typo sengaja gedik gedik. Jeans.




4. Paris Van Java



Baiklah. Ini adalah shopping mall tapi style2 pavillion. Is it too much if i compare it with pavillion???? Mall ni for my point of view memang orang orang kaya je yang datang membeli belah. Banyak kedai best best and comel comel. Do come have a look. Memang la shopping mall kebanyakan nya sama je seluruh dunia but alang alang dah datang sini, singgahla sekali dekat Paris Van Java yang menjadi lambang jugak kot untuk bandung ni . :)  Harga barang barang standard chartered la. Mahal jugak. huhu.
Paris Van Java ini sangat cantik diwaktu malam. Let say anda rasa bosan di hotel selepas penat berbelanja siang tu kan, what if cuci mata dekat mall ni di malam hari. Banyak lampu sepanjang jalan. 




5. Cihampelas Walk ( Chiwalk ) 

AAAAAAA....this is my favourite shopping mall ever. Like seriously. I can spend a day dekat sini. ( spend money also lorrrr ) Jom layan gambar ye.



Okay, 3 je cukup. huahuahua.tapi aku nampak tembam la dlm gambar ni. eh eh, out of the topic. Basically, chiwalk ini adalah mall dalam taman. Kat sini banyak kedai best best dan standard. Menjadi tempat lepak student student malaysia selalunya sbb mall ni memang awesome. Ciwalk ni ada skywalk. Nampak tempat yg aku tangkap gambar tu, itulah skywalk. Sesuai kalau anda dah letih letih pusing bandung yang sesak tu,lepak kat mall ni makan tutti frutti. hihihi. my fav. :D
BTW, kedai kedai di Ciwalk ni amat berpatutan jugak. Nice one. 




5. TRANS STUDIO




Trans Studio ni aku masih belum jejakkan kaki lagi. Ini adalah theme park dalam mall iaitu Bandung Supermall. If im not mistaken terbesar di asia. Macam Kosmo World dekat Times Square tu.Tapi my friends yang dah pergi cakap memang best dekat sini. Tiket masuk 180k rupiah rasanya. Haaa....convert sendiri. kikiki. BTW, Trans Studio Bandung ni mula dibuka sejak tahun lepas. Masih baharu lagi. Just nice. Kalau siapa yang bawak anak anak datang Bandung tu, bagila anak anak anda chance holiday time pulak. Yela, maknya dah puas shopping kat Pasar Baru tu kan..hehehe. 







6. KARTIKA SARI


Kartika Sari ialah Bakeri tersedap yang aku pernah rasa. Selalunya orang Malaysia akan datang sini last sekali beli brownies, bread, cake, macam macam lagi makanan untuk dibawa balik sebagai ole ole ke Malaysia. Antara yang terfamous dan aku selalu bawak balik ialah Brownies kukus. Like seriously memang sedap. Kartika Sari ni ada 2 cawangan. Sama ada dekat kilang dia dan dekat Jl. Dago. Pendapat saya pergilah di Jl. Dago tu sebab sangat cantik dan best. 
Harga pun murah. 28k untuk satu brownies. lebih kurang rm9 macam tu. Go get one before pergi airport. Jangan sampai terlepas flight sudeyyyy. 
Kang tetiba  'ni east punya pasal la ni promote2 Kartika Sari suruh beli before balik mesia sampai I tertinggal flight. Kelass kau kan. aha. '




Baiklah, ini adalah tempat di sekitar Bandung. InsyaALLAH selepas ini saya cerita mengenai tempat tempat menarik yang jauh sikit dari Bandung. We have Kampung Daun, Kawah Putih, Tangkuban Perahu. Itu kira tempat wajib pelancong la. Later ya. 

Tempat tempat yang saya nyatakan di atas ni tempat yang berada dekat dekat. Sesuai kalau anda datang 2hari atau 3hari ke Bandung. 

Enjoy your holiday!!
Semoga tulisan ini dapat membantu.


Btw, i miss Malaysia. :)
Assalamualaikum. 


p/s update : another tour tips that might help you. refer tour tips dekat page. saya membantu setakat mana termampu.

33 comments:

  1. thanx ye kerana membantu..saya pun nk g bandung bulan 4..hotel murah2 kt area sana ada..or saya boley tumpang umh awak.=)

    ReplyDelete
  2. Hai.. Nice tips.. Usefull i nk p end feb ni.

    Btw
    Salam kenal
    I singgah n follow..

    ReplyDelete
  3. Thanks..helping alot...you give me great idea about Bandung :)

    ReplyDelete
  4. just back from Bandung.tp x sabar nk pegi lg :P byk lg tempat yg x sempat nk jelajah

    ReplyDelete
  5. from airport bandung. ada public trsnport utk bas x? we all risau trtipu? any tips?

    ReplyDelete
  6. Seronok dapat ke Bandung, dapat melawat banyak tempat menarik di Bandung.

    ReplyDelete
  7. hai.. thanx bg info... sgt2 berguna.. akk nk pergi bandung bln julai ni.. bolehla adik tunjukkn tempat kn.. hihi just nk bwk mak n mak metua bjln.. kami bertiga jer.. klu adik sudi ini email akk.. hidayah.ibuqaseh@gmail.com tq..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Hidayah, nak tanya Hotel apa yg terdekat dgn tempat shopping Pasar Baru tu. 3-5 star?

    ReplyDelete
  9. Tq byk sgt info n sgt2 puah hati....

    ReplyDelete
  10. mazelan cuba yg nie Favehotel Premier Cihampelas... kami booked yg nie untuk bulan 11 .. kalu ikut terletak di tengah2 3 tempat membeli blah

    ReplyDelete
  11. pengalaman honeymoon di bandung tahun 2010 adalah.. jgn minum air di kedai2 melainkan air botol.. sbb tak pasti dgn kebersihannya. hubby selalu ke sana sblm kawen yg bagi tips..

    ReplyDelete
  12. bgs juga tq sbb bg ionformasi berguna..katmne hotel yg sng untuk kemana2 disana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak......mcm mna nk con tact ye?..saya nk tau psal g bandung nih..

      Delete
    2. Wak, boleh x share2 info g bandung dengan saya?...guna email blh x?

      Delete
  13. Nak pg 8/1/2013 ni next week,

    ReplyDelete
  14. Nak g bandung next week 8/1/2013

    ReplyDelete
  15. Nak pg 8/1/2013 ni next week,

    ReplyDelete
  16. dah p bndung bln may thn lps.mmg bezz sgt ye la dpt tgk tmpt org.tp kt sane jlnnye sesak sgt.sikit info hati2 coz ramai yg mntak sedekah kalau bg kt sorang t rmai lg yg dtg.tgkuban perahu wajib pg bezz, pasar baru byk brg lebey kurang cm pasar payang la kt m'sia.sy dlu duduk kt hotel pop.kire murah jugak la

    ReplyDelete
  17. salam, wak..saya dan kwan2 nk g bandung next month, blh x share sedikit info?..ni email saya aeisyah90@gmail.com..tq.;)

    ReplyDelete
  18. hye awk..sy dan kwn plan nk p bndung bln 4 ni...awk tw x hotel mura kt sna? heheh...bca ur blog, rsa cm xsbr da nk p bandung...plis emel me leeja89@gmail.com more info bout bandung.. tq

    ReplyDelete
  19. Mazelan...hotel yg dkt dgn pasar baru hotel Arion Swiss - BellBandung. Dkt je dlm 500 meter. 3.5 star. Ade swimming pool... & cantik.

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum .
    saya mau rekomendasi tempat bagus di bandung .
    untuk hotel murah saya pilih hotel dago milenium . yang berada di jl.dago dimana lokasi nya dekat dengan factory outlet bagus-bagus .
    untuk hotel berbintang saya pilih grand hotel preanger , holiday inn , savoy homman .

    untuk tempat hiburan . bisa ke kampung gajah , de ranch , braga street , dago pakar . sekian terimakasih . i am indonesia and welcome :)

    ReplyDelete
  21. hai..saya student from UiTM Kelantan..then, kami akan mengadakan program pengantarabangsaan pada sem seterusnya..hope u can help me to know about Bandung..kalau bleh saya nk jugak tahu tempat rumah2 anak yatim tuk kami melawat..

    ReplyDelete
  22. hye , hotel sana murah2 x ? huhu ada hati nak p bandung on june ne , nak bawa wifey holiday but susah nyaa mcmnaa ye kalau x reti nak jalan ne? p bdua je ngan wifey . . kira nye honeymoon laa . . hehe ,

    ReplyDelete

  23. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  24. I have read ѕo manу content concerning the blogger loverѕ except
    this piece of writing is genuinely a pleаsant paragraph,
    κeеp it up.

    my ωeblog :: The most effective way to identify a great hotel.

    ReplyDelete
  25. Your ѕtyle iѕ ѕo unique in compariѕon tο other pеople I have read stuff from.

    Thanks for pоsting when you havе the opportunity, Guess І will juѕt
    bookmark thiѕ blog.

    Also visit my web pаge Should You Be Considering To Visit The European Union

    ReplyDelete
  26. Mу deѵеlоper is trying to convince me to move tο .

    nеt from PΗΡ. І have alwаys ԁіsliκed the idea because of
    the expensеs. But he's tryiong none the less. I've beеn
    using Movable-type on νarious websites for about a уear and am woгrіed about
    sωitching to аnotheг platfогm.
    I hаve heаrd fantаstіc thingѕ abοut blogengіnе.
    net. ӏs there a ωay I can trаnѕfer all my wоrdpгesѕ pοsts into
    it? Any kind οf help wоuld be reаlly appreciated!


    My ωeb-site: Hotel Low cost (Hotels_Discount) about Tweets

    ReplyDelete
  27. Any tips tuk tmpt mkn di bandung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice tipsss

      yang nak ke bandung boleh juga baca info di blog sayah ;-)

      http://pelancongankebandung.blogspot.com/

      Delete

sapa komen nanti dpt treatment free...hek3