KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Saturday, August 13, 2011

Sempena HARI KIDAL SEDUNIA i present to U....



Hai u oll. *ayatbajetartis.
Assalamualaikum. *ni bukan bajet ustazah ye.


Kalau kat twitter sekarang memang tengah famous game hashtag ni. Aku yang sentiasa FREE dan BYK masa terluang ni memang rajin la bermain game ini dan selepas itu gelak seorang diri bila baca hashtag orang lain. And yang memang seronok is #alasanbreakup. Artis pun join jugak game ni. OK. Apa kejadah mukadimah aku ni??grrr....

So, Hari ini kan ekceli ( menyampah aku baca ) ialah 


HARI KIDAL SEDUNIA!!! 


Huhuhu...Bagi clap besar sikit sama ini Lefties. Besar lagiiiii....yeahhhh...aku lah salah satu golongan terpilih tu..huekhuekhuek....( gelak paling hodoh dalam dunia )






Yes I am. And I proud to be lefties!







Aku dapat tahu hari ini ialah hari lefties bila my fren update kat Twitter. And im so anyonyonyo why i never know before this because sambutan ini sudah disambut sejak 1992. See, itulah dia kuasa twitter. 

Jom kita baca sikit2 beberapa info yang mungkin akan keluar dalam trial SPM atau soalan final year universiti korang. Aku bukan universiti. Aku universitas.




Apakah itu yang dikatakan Left Handed?

Sedar ataupun tidak, selalunya kita mentakrifkan SI KIDAL sebagai org yang menulis menggunakan tangan kiri. Kan? Tapi ada sesetengah orang yang menulis sahaja menggunakan tangan kiri tapi melakukan semua aspek tugasan menggunakan tangan kanan. But we still call him or her as KIDAL.

The definition of LEFTIES is still debate among scientist. Tapi kalau aku yang makan pakai sudu pun tangan kiri, and i have no doubt that i am truly LEFTIES. ceh.

But, we are more believe that being left- or right-handed has to do with how the right and left sides of the brain relate to one another.




Adakah LEFT HANDED ini genetic?

Sebab mengenai mengapa seseorang itu kidal tidak dapat lagi dipastikan. Ada yang mak ayah dia tak kidal, tapi dia kidal. Tidak ada specific gene yang mengcode untuk kidal. Saya ada terbaca dalam 1 laman web, but i dunno la kan kesahihannya, dikatakan si kidal ini terjadi kerana itu tangan pertama yang kita hisap time kita dlm perut mak kita. alololo so sweet kan?? 

Since ALLAH hadiahkan kita 2 tangan kan, so ada hikmah la kenapa sesetengah org kidal dan sesetengah lagi tak. 





Statistik
Jumlah ratio LEFTIES compare to right handed amatlah kecil kerana majoriti manusia menggunakan tangan kanan dominant. 

Dont u think it is cool sebab u jadi orang terpilih. huhuhu.



Orang terpilih tengah menulis...huahuahua





Kepelikan dan kekunoan dulu dulu.
Anda mungkin sedar mungkin tak tapi kita sering kali dihebahkan yang buat kerja menggunakan tangan kiri ni tak elok. Makan tangan kiri tak elok, bagi duit tangan kiri tak elok, salam tangan kiri tak elok. Sebab selalunya kita mengaitkan KIRI ini dengan tidak sopan ataupun kejahatan.








Tapi u oll perasan tak, kalau LEFTIES yang pegang pisau tangan kiri, dia akan pegang sayur ke,ikan ke, belah kanan kan?? Saya cuba melatih diri saya untuk makan pakai sudu tangan kanan tapi setelah 20tahun masih tidak berjaya. muahaha. Ni kalau pergi rumah mak mertua ni mampuh kena jeling ni...kuikuikui.


INI ADALAH PANDANGAN SAYA berdasarkan pengalaman 20thn ni kan. ecece.


KELEBIHAN :

  • Kalau saya makan pakai tangan kan, saya masih boleh menulis pki tangan kiri. Sesuai dipraktikkan bila kau study last minute sampai time makan pon ko study. huahuahua. 
  • Bila saya tulis jawi, tulisan saya sangat lah cantik sebab dari kanan ke kiri kannn.... 
  • Pemain hoki selalunya memerlukan kekuatan tangan kiri and that's y im good at hockey. buekkk! :P 
  • Nampak cool bila tulis kat whiteboard. 
  • Sangat power dan laju gila main gear manual sebab belah kiri. Sbb tu test JPJ full mark..:P 
  • Dia pun kidal. :P 



KEKURANGAN :

  • Meja ketika di dewan kuliah terletak di sebelah kanan. So i have to sengetkan kepala setiap kali tulis and paling parah bila exam 3jam. Macam nak fracture tengkuk aku. 
  • Kebanyakan barang dicipta untuk org sebelah kanan. Gunting, pemegang pintu, PENGUPAS KENTANGGGG. sebab tu aku selalu terhegeh2 nk kupas kentang. kuikuikui 
  • Bila pakai pen basah and tulis rumi kertas mesti comot. 
  • Selalu kena tegur sebab makan tangan kiri pakai sudu...sob3 
  • Suka letak tgn kiri dalam mulut time berfikir...muahahaha. 
  • Berfikir mcm mana nak jadi surgeon sebab nurse akan duduk belah kanan kita. Dan setiap incision mesti susah untuk surgeon kidal sebab pegang scalpel belah kiri. 











Macam banyak lagi kekurangan dari kelebihan kan? hurm....Tapi percayalah ramai insan2 hebat di dunia ini ialah LEFTIES!







Kebanyakan bekas presiden US ialah kidal.


Prince Charles and Prince William of England


musicians Jimi Hendrix, Kurt Cobain and Paul McCartney


scientists Isaac Newton, Marie Curie and Benjamin Franklin


artists Michelangelo and Leonardo Da Vinci


historical figures Alexander the Great, Charlemagne and Julius Ceasar.


Lin Dan, Diego Maradona ; athletic


Kalau kat malaysia, ramai jugak artis yang aku perasan kidal. They are great also.
Yusri KRU, Zahiril Adzim, errr...ni aku tau sebab dyorg wish kt twitter td. hahaha.




Actually sama je kidal ke, tangan kanan ke. The way u make up yourself determine who you are. 


Jangan sebab ramai org hebat kidal, kita rasa diri kita cukup hebat dan tak berusaha. Kalau mcm tu, tulis pakai kaki kiri pun tak boleh maju.


Ape ape pun Selamat Hari Kidal sedunia tu my abah,me,adik lelakiku, teah and to 
'org kidal termacho kat area ni '

I still remember ur words lorrr pakcik...hehehe...



FACTS : Entry ini ditulis selama 4 jam. Ye. Sebab aku tulis pakai tangan kiri je.

*

*

*

*

*

*

*

*

*




Aku tipulaaaaa..hehehehe...

1 comment:

  1. tgn kiri basuh berak laaaaaa...letak dalam mulut plak...hahah

    ReplyDelete

sapa komen nanti dpt treatment free...hek3