KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Tuesday, July 26, 2011

bezakan east dan izzatul

Hai. Eh. rajinnya. Opkos la. I memang rajin update. :D


Ok. What topic for today? So, let us talk about power. Not power rangers or power puff girl. Tapi dlm banyak banyak tu paling best ialah totally spies kan? Gadget so girlish and feminin. I like.


Tadi singgah blog chat, ada terbaca seorang budak amik my opinion about sperm and ovum untuk dia pny kertas kerja ke apa. I should call her adik mungkin since i was 20. hahaha. poyo. ok,let be serious. ehemmm.

( betulkan headphone )

For this weekend, i have to attend my additional lesson from UKM. Yup. For those who still do not know, my program here is Twinning Program between UNPAD and UKM. After i complete 3years here, i will proceed with clinical year at HUKM. Therefore, we have to follow all softskillsubject from UKM instead of medical subject yang boleh buat aku separuh mati.


So, during the lecture, or better i said class, i noticed something. the lecturer was awesome! Dia ada power. Power untuk mempengaruhi orang lain. Seriously. Kuasa berkata kata dia sangat hebat until my jaw keep opened all the time.LOL.


I bet she used to be a debator during her school time. Comel pulak tu Puan ni. eh eh. melalut.


Saya berminat bila dia sembang sembang story pasal kuasa lidah ni. Memang betul kan? Pasal lidah pun manusia boleh gaduh. Lagi hebat dari weapon kau. Kalau tak kuasa lidah pon, kuasa menulis dah membuatkan orang boleh menilai peribadi anda secara tidak langsung. Gabungan antara kedua dua kuasa ini cukup hebat. Menggegar dunia mungkin. Let say in blog. U can just write what u feel. Ur expression. Sometime u ignore fact. U follow ur emotion. Dan orang yg membaca yang mungkin bukan jenis seseorang yang mengkaji akan terusssssss bulat bulat ( kalau tak nak bulat, nak 4segi pon boleyyy ) mempercayai penulisan anda. 


Percakapan anda. Perghhh. Yang ni memang tak boleh nak kata apa dah! takyah nak kata pape kan sebab aku pun menulis sekarang. =.=
Macam mana nak tau anda hebat dalam bab percakapan?
Cukup apabila anda berjaya mempengaruhi beberapa orang di sekeliling anda untuk ikut cakap anda. Ada sesetengah orang yang mungkin dia looks annoying. Kita pun menyampah dgn dia. Tapi kenapa bila dia dekat dengan kita, mintak tolong kita, automatically, i follow~~ bak kata abg jam.
see, hebat kan. dia gunakan kuasa percakapan dia untuk mempengaruhi komuniti. Kalau aku kat sini, aku panggil orang mcm ni EMO. yup. they are emo because they can influence others.


Kalau anda dah tau kuasa penulisan itu sangat besar impaknya, pastikan lebih berhati hati dalam memberi pandangan tentang sesuatu. I want to relate this with my above statement. Adik yg amik part of my words untuk buat kertas kerja tu, akak tak larang. Yes u may. Sebab saya memang menulis untuk berkongsi serba sedikit apa yang saya tahu. ( instead of saya bosan la kannnn ) but, pastikan u check sumber kesahihan and jangan menerima bulat bulat apa yang kamu baca atau lihat. 


Sama macam kita baca paper pasal politik sekarang, macam banyak masalah je kan?? itulah, inilah..but jangan percaya bulat bulat apa kita baca..kalau pun anda tidak mampu mengkaji kesahihannya, berfikirlah secara rasional. Jangan emosional. ALLAH memberi kita brain supaya kita berfikir. Melalui situ kita boleh membezakan perwatakan dan keperibadian seseorang. Sama ada anda jenis bertindak melulu, atau berfikir baru bertindak. 


Kesimpulannya, penulisan dan percakapan itu semuanya berbalik kepada kuasa minda. think wisely, act properly. Sebenarnya aku pon tak tau aku tulis apa. Dah lama tak merepek meraban, jadi mcm ni la.. 


Sekian. motivasi by Doctor east. 


p/s : doctor east is a reflection of izzatul in another world. doctor east is not izzatul. she comes in my mind when i need motivation and dia yang menggerakkan jari jemari ini untuk terus menari di atas keyboard.


Wassalam.

No comments:

Post a Comment

sapa komen nanti dpt treatment free...hek3