KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Saturday, April 16, 2011

TIPS : bertemu dan menduga

Assalamualaikum.....:)  Jawablah..jawablahhh...hehehe...saya tgh sengih bahagia ni....tetttt....hehehehe....



Saya rasa seronok sekiranya entry saya mengenai resume itu dapat membantu anda2 yang menggogle dan sampai ke blog eAst ini. Sharing ilmu is nothing kan. :) so, semoga resume itu akan membantu dan menyumbang walau sedikit.. :)



Now, after the resume, what you should do? Of course hadiri temuduga. Baiklah, sekadar ingin berkongsi sedikit tips yang ada. Mungkin tips ini agak sedikit common dengan yang mana mana anda pernah baca di dada dada majalah. Wahhh....asal dada ek?? sapela yang buat ayat tu...hahahaha...eh, serius black. side kick kanggg....


Baiklah, let's have santai perkongsian. Not kongsi-kongsi raya okai! Paling penting sewaktu interview ialah attire. I repeat. attire.

  • kemas akan buat kau nampak hensem walaupun sebenarnya kau tak.
  • sopan akan buat kau nampak ayu walaupun sebenarnya kau kaki gelak kuat-kuat ( bukan aku )
  • sila pakai kasut bertutup laaa....ni dok bunyi srekkk srekkk sandal dok heret lantai....no no...that's not good.
  • best chosen for girl ; baju kurung. Boy ; kemeja and slack. Rilek derr...ana rafali pon style je pakai baju kurung. hehehe
haaaa...style apa ni. Nak style lg, mai shopping kain baju kurung kat Bandung. hehehe




Next, sewaktu di hadapan bilik penemuduga. Belum masuk laaagi tau ni. Eishhhhh....sabaq sat kot... nak atur strategi ni...hehehehe

  • Sila jangan hayunkan resume dan sijil anda di tgn. Peluk fail anda dgn sebelah tangan. Jangan dok buat mcm nak balik pasar tani....
  • Tarik nafas dalam-dalam. Senyum. macam ni. :) senyum itu senaman muka okaiiihhhh.
  • Bacalah bismillah, selawat dan mintak ketenangan dari DIA.
  • Then, ketuk......tok tok tok.....


Next, dalam bilik penemuduga. ehh, senyum tu maintain.....ehehehehe....
  • Bagi salam, kalau islam. " Assalamualaikum puan, tuan. Selamat pagi. "
  • Serahkan resume dgn tangan kanan. Kalau dua-dua belah pon laaaagi elok. Nampak hormat.
  • Jangan duduk selagi belum disuruh! fuhhhh......
  • Bila dah duduk jgn dok silang silang kaki or goyang goyang kaki....nak goyang pegi dangdutt laaaa..hehehe...duduk sopan sopan... senyum maintain okaihhhh.
  • Then, bermula lah adegan bertemu dan menduga...hehehehehe



Temuduga MARA pastinya dalam bahasa inggeris. No doubt. Tapi aku melawak je dgn penemuduga tu dalam bahasa melayu. elehhh...bahasa melambangkan budaya ye dokk?

 Just be confident, but dont over confident.
Show your passion towards that scholar. Siapa nak bagi ratus2 ribu suruh kau belajar derrr....
Silalah bercakap seolah olah anda lah the only one yang bagus dan layak untuk interview itu. Yakinkan penemuduga itu untuk memilih anda. Yeaahhh...you go babe!

then, ade rezeki, u will fly. :)


MARK THIS !

  • pastikan anda tahu mengenai latar belakang pihak tajaan anda. Jangan sekali kali cuba menggebang sebab takut anda yang tergolek frust menonggeng.
  • Penemuduga biasalah. Kerja dia ialah menpsiko u oll.. hehehe... jadi jgn mudah gelabah dgn soalan soalan menguji tahap kesetiaan and kecintaan anda terhadap biasiswa tersebut. ewahhhh.
  • Rajin rajin baca mengenai isu semasa la derr. Jangan takat hafal dialog filem Kak Limah je woi......

Last but not least ; 

Malam sebelum temuduga tu, minta banyak - banyak padaNYA. Semua rezeki adalah kehendakNYA. Anda hebat, SPM straight A's pun tak bermakna anda boleh melanjutkan pelajaran ke luar negara kalau tanpa izinNYA. 

GTG. exam is coming next May. Then, i will going back to Malaysia insyaALLAH. Have a great day ahead. 





No comments:

Post a Comment

sapa komen nanti dpt treatment free...hek3