KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Tuesday, March 22, 2011

SEDIKIT PERKONGSIAN MOTIVASI BY eAst

Assalamualaikum.....


Ini kejadian benar.
Let me speak.


My name is Nur Izzatul Hidayah. Umur 20tahun tak sampai sebulan. Tempat tinggal sekarang luar dari Malaysia.
Done.
Cukup ke sebagai seorang kawan, hanya tahu itu sahaja pasal saya?

********************************


Frankly speaking, saya telah diajar dari kecik lagi apa itu erti berdikari. Yes. Not belikari okay... itu apek haa yang suka sibut belikali maaa. Jadi saya dah terbiasa buat sesuatu by my own.


Umur saya 6tahun, saya pergi tadika naik beskat tayar warna warni. Orang lain kat tadika tu sume pergi naik van la, mak hantar la, kalau up sikit, ada pemandu jemput. Saya sorang je budak gugurl kat tadika tu yang naik beskat. dahla kena melintas jalan nak pergi tadika. Sebab mak abah saya kerja. So, saya and along saya harus independent.


Bila masuk sekolah rendah, naik bas sekejapla. Sebab sekolah jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuuhhhhh sangat. See, jauh kan?? but tak lama lepas tu, jiwa batinku meronta ronta nak naik beskat. So, jauhla kayuh beskat tu pergi sekolah.


Dahla sepanjang perjalanan lalu dekat pokok kelapa. Kayuh beskat tu laju laju sebab takut buah jatuh atas kepala. Kesian budak comeiii comeiii lote kalau kena BUKKK ngan kelapa annn....ann annn?? :P


Ni kalu jatuh atas kepala nie, mau amnesia aku!


Oleh kerana mak saya wanita bekerjaya dolu dolu kala, balik sekolah je, amik kunci dalam pasu bunga, then mandi, tukar baju, makan yang mak dah masak siap siap and terus pergi skolah agama pulak.
itulah rutin harian hidup sekolah rendah dulu.



And saya telah dihantar ke Boarding School since saya form 1. Abah saya je hantar saya. Mak saya tak ikut. Masuk dalam dorm je ada makcik ni tanya.

"mak tak datang ke? "
" Tak." east jawab.


Then, saya kemas almari saya sendiri, cadar sendiri and so on blablabla. Orang lain mak dia tolong. 
Sedih?? taklah..buat ape saya nak sedih. Saya dah diajar berdikari dari kecik. Saya gunalah pengalaman itu.


Masa tingkatan 1, first time balek bermalam, saya balek naik bus. And Form 3, saya pernah tak balek 3bulan sebab sibuk dgn aktiviti sekolah. Muka saya memang jarang menempek kat Klang tu. So, sorry la kalau saya tak tau jalan jalan kat Klang and sama waktu dengannya.


Pengembaraan eAst tak stop situ je. Tu baru bus stand no 2 bro.....wa kena hantau gi PLKN maaa... itu lagi berdikari abeh! Dahla dapat langkawi nuuuuu. Err.....sendiri mintak langkawi kan...lalalala~~


Pengalaman hidup asrama 5tahun memang membentuk diri saya sekarang.



Kehidupan di PLKN and selepas itu dicampak lagi 1tahun di Matrikulasi Penang.
Masa duduk penang, lagi boleh kira berapa kali je balek.
So,kalau makcik2 nampak muka aku di kawasan kejiranan tu dah macam 1 kejayaan besar dah!
Tahniah la kalau dengar suara aku gelak kuat2 kat rumah tue...hahaha



Nenek kat kedai depan taman aku suka norrr kalau jumpa aku tanya :

" Ko belajar mane lagi ni? Sabak bernam lagi ? "
( Tak nek....saya dah merentasi selat Melaka dah ni.......=.= )


Menyesal ? Takla....Sebab itu yang make up diri saya sekarang. Haa, asal aku cakap make up je jgn dok terbayang Maybelline ka, Garnier ka...or


pulak kan.....=.=


Sebenarnya bukan itu main point aku menaip petang petang yang dingin ni. Baik aku tidooo kan. Dari dok tambah power spek dpn lappy nie ape kejadahnya.

Actually, disebabkan semua pengalaman hidup inilah saya buat sesuatu more to my own way. Ye,saya suka bergerak ke mana sahaja saya suka. Saya tak suka ikut rules sangat. Saya tak kisah berjalan ke Jatos sorang sorang. Kadang kadang saya rasa jalan kat indonesia ni selamat sikit.
I dunno why i said like that. But yeah...trully...


Bukan bermaksud saya sombong kalau mengorak langkah ke mana mana tanpa tunggu kawan kawan.
No. 
Sebab dari matriks saya dah terbiasa bergerak dengan lajunya. ( sebab wa suka bgn lambat maaaa kat matriksss!!! )


Tapi saya memang selalu ditemani my besties friends ever.......
Yatt and k.Mira......hey miss u all!!


Saya tak suka kalau orang yang terlalu bergantung dengan seseorang. Ko nak pergi makan nak berteman. Kalau tak ade kawan nak teman, ko tak nak pergi makan..... hello, it is ur body. Do pity it! Pergi jela jalan ke kedai yang terdekat and order it and bungkus! Makan la kat bilik. And nak buat benda simple pun nak kena berteman, kalau tak merajuk...


Sorry to said this but i hate it! 
Seriusly, i meant it!

U have to imagine kalau u dicampak ke padang pasir. No one. How u want to survive?

I dont said we dont need friends at all. Yeah. Every1 need friends. Include me. And you. But if in every step u need to rely on ur friends, or others, come on, ko takkan boleh hidup dekat Padang Pasir la wa cakap...


Do work out man, girl.... Hidup jangan bergantung dekat org sangat. Senang citer jangan manja la. Aku allergic org manja manja nie. Lagi aku allergic kalau merajuk tak kena tempat. Jadi perempuan nie kena kuat. Takleh lembik lembik macam pondan bab kata FL.
Oh yer..my senior last year tgh exam. So,hope they do da best. tu haa, kak FL korang tu nak balek Msia dah...sonok lerrrrtuwwww.....:P



Err....eAst...FOCUS kay.



Basically, my point is sometime hidop nie kita kena kuat. 
Jangan nak harapkan org yang menentukan hala tuju hidup kita.
okay?
So, let's motivate ourself!


By : eAstzatulhidayAhmad


2 comments:

  1. yeah!! akk sokong zatul.. sbb aku pon tak suke mengekot org n diekori org.. lebey selesa bergerak sendri.. haruslah tabah!!

    kang kalo ko da mati, sesorang gak ko dok kubur tuh..hehehe

    now,nk cari friends haruslah berhati hati.. byk backstab.. :)

    ReplyDelete
  2. yezzzaaaa...girl power!! hikhikhik...

    ReplyDelete

sapa komen nanti dpt treatment free...hek3