KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Sunday, January 16, 2011

PASSION okay,not PATIENT!

KNOW YOUR PASSION,
LOVE YOUR AMBITION...

baiklah, sesi memotivasikan diri bersama anak didik doktor Fadzilah Kam-to-me....
rasa bersemangat tak dengar lagu baru aku?? yezzaaa, aku dah nyanyi sampai berdiri2 bagai atas kerusi ni haa!! let's make a difference in ourself...so, tahu apa itu perbezaan antara passion and ambition??

hurm...( tolak spek...)
before we start, i would like to make it santai and lantai....sapa yang nak baca blog orang yang skem2 nie..haih..aduhhh,lapar pulak! metabolisme tinggi pun susah jugak! ( metabolisme je tinggi, aku dok rendah2 jugak! )  so, dah tengok cerita 3 idiots? walaupun tajuknya IDIOTS tapi storyline dia tak berapa nak idiots la....berbanding dengan cerita yang tajuknye AGAK-AGAK CLEVER, tapi tak berapa nak clever la sangat...so, kesimpulannya,jangan judge cerita berdasarkan tajuknya...tapi kalau cerita 2 alam??haa...yang tu kita tak tahu.....

ouucchhh....aku tak pikir papeee!!

DAMN! sebab benda2 kat papan hijau tula aku tak minat M3...=,=


cerita nie dah lama dah....kalau nak buat analogi keropok kan, dah lemau dah!! aku je baru terhegeh2 nak up, lompat2 papan anjal nengok cerita nie....but, always remember that better late than never..:) 
masuk semalam, dah 4 kali aku tengok cerita nie...ala, ulang kat ASTRO banyak kali derrrr.....=,=
cerita ini amat sesuai untuk budak2 yang tengah dok nganga sampai lalat masuk tatau nak pilih jurusan apa bila dapat tawaran dari UPU...

kalau tengok cerita ini pakai hati, ianya bukan sekadar movie yang kita buang masa tengok sambil naikkan power spek...cerita mengenai persahabatan, your passion, ketegasan dan blablabla....aku tak dibayar untuk mengulas lebih lanjut....korang tengok sendiri...tapi yang pasti last sekali Aamir Khan kawin gak dgn Kareena Kapoor tue....hakhakhak...okay,aku dah spoilerkan ending kalau sapa belum tengok!! 

So, passion ialah minat..while ambition adalah cita-cita....so,kalau tersepit antara salah 1 nie mcm mana?
percayalah, passion itu sebenarnya boleh menjadi ambition kita....:)
segulung ijazah sekarang pun susah gak dapat kerja...selalunya, fitrah manusia nie ialah buat benda yang dia suka..jadi, dia akan lebih berusaha untuk pastikan minat dia tu boleh memberikan impak maksima positive kat diri dia...
ambition itu penting, tapi kalau anda amik jurusan yang menjanjikan peluang kerjaya tapi anda tak ada passion dalam bidang tu, macam mana anda nak skor??

saya terpanggil dengan kisah hidup Datuk nie...

abaikan kontroversi dia pakai tudung and kisah kononnya dia amik laki orang dulu......=,=

yang penting, cuba lihat bagai mana dia membina namanya....sebab dia ada passion dan bakat dalam bidang nyanyian..dia gunakan seluruh potensi diri dia sampai di mana tahap dia berada sekarang....dengan hanya pendidikan takat SPM je wei.....
( pagi tadi aku dengar orang indon mana tah pasang lagu cindai...ha, ko tengok...! popular tak popular! )

tapi bukanlah bermaksud kita nie tak yah belajar lepas SPM...haih, aku ketuk jugak kang!! hahaha...tapi. pastikan anda ada passion dalam bidang yang anda amik...jangan amik sebab ikut kawan, ikut pakwe, ikut mak ayah...coz bila kau menganga nak study benda yang kau tak suka, baru ko terpikir nak jumpa doraemon nak pinjam mesin masa!!

jadi cerita 3 idiots nie memberi kekuatan kepada kita buat pilihan yang terbaik dalam hidup...mungkin pilihan kita itu menyebabkan kita dapat cemuhan orang and mak kiah yang suka bergosip ke, tapi bayangkan...disebabkan takut dengan cemuhan, kita pun merana sebab buat pilihan yang salah.....ala,mulut orang lama2 diamla...kalau mulut periuk karen, dah lama aku totop!!

haa, ini periuk gak...periuk kera!! gambar ehsan : arkib google....


adik-adikku @ mereka yang sama waktu dengannya yang sedang dalam serabut kelapa kepala nak buat pilihan, jangan tersilap langkah.....ikut kata hati......buat solat istikharah....mintak petunjuknya.....
tapi......................

kalaulah kita ditakdirkan melalui jalan yang tidak kita sukai,
jika itulah jalan yang ditakdirkan olehNYA, laluilah dengan penuh kecekalan...ada sesetengah perkara yang kita tidak sukai,tapi perkara itu sebenarnya baik untuk kita....dan DIA itu lebih mengetahui akan sesuatu..usaha doa dan tawakal jika kamu down.....


okayh bebeh....so sweet aku buat story telling harini....pe kejadah tah aku berfalsafah...tapi, kalau sapa rapat dgn aku, dia tau yang ex-debator memang mcm nie.....:P

mungkin kalau dulu aku amik LAW, aku dah berada di atas pentas UIA bersama mereka kan.............
ouuuchhh...tapi dah jalan ini aku pilih, so kita layaaannn jela ek...maybe nanti aku amik law in medic ke.....lalalalala~

adaptasi from kisah benar ~~
apa minat aku ek?? yang pastinya aku susah nak tidoooo time kelas sejarah....hurm.....

No comments:

Post a Comment

sapa komen nanti dpt treatment free...hek3