KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Thursday, October 14, 2010

KNOW YOUR TALENT

east kembali menghadap Acer..tadi agak sedikit busy dengan sedikit tanggungjawab yang perlu dilaksanakan 5 kali sehari...


hurm....my along tagged a post for me at FB....agak sikit terkejut kerana tak sangka along baca blog aku...and hayati sampai mcm tu sekali...ayat tu...' a long journey should begin with a 1st step ' ...mungkin terkesan kalau coret corat hidup kamu ada kena mengena dengan entry tu....dan mungkin ketika menulis entry tu aku menulis guna hati kot bukan guna tangan semata...most of my entries yang berkaitan dengan keluarga @ my future memang it comes from my heart...deep of my heart.....

suddenly i was thinking.....


untuk menjadi insan berjaya atas muka bumi ini bukannya mudah....kita kena berjaya duniawi & ukhrawi..tapi oleh kerana saya tidaklah begitu arif memperkatakan soal agama, saya nak sampaikan pandangan melalui pandangan duniawi....

( aduiii...apa aku nak tulis tadi,hilang dah idea...)

it comes back..okay...

for you to be succeed, you have to know your talent

saya perhati & lihat...example, Along saya...
( ko jangan marah angah buat ko subject nie! eleh,banggala tu! )


her SPM was not too succeed. serius! ya ampun memang teruk! ( woi,jangan sepak angah! :p )

but then, okay la amik diploma in accountancy kat uitm Merbok. Ramai orang kata account susah. ( ah,aku tak tau aku tak amik account and aku tak minat m3~ ^,^ ). Aku terpikir gak...boleh ke minah ni survive??? SPM teruk seh...hurm.....

but then, she proved...dengan result SPM mcm tu, dia boleh score dlm pengajian dy peringkat Diploma, kalahkan kawan2 dia yang lain, yang mana SPM lebih bagus dari dia... and now, Alhamdulillah, she further her degree in accountancy at Uitm Melaka....go and grab your ambition....capai cita-citamu along....walau orang pernah tak yakin dengan kemampuan ko....walau orang cakap macam2 kat ko...walau SPM ko yang mcm2 huruf ada....grad lah dengan kejayaan ijazah kepujian kelas pertama.....aminnn.....


the point here is ;
dia minat m3...so,dia amik keputusan belajar dlm bidang m3...semua bermula dari minat terhadap sesuatu yang finally membuahkan kejayaan....

bila ada minat, kita akan rajin buat sesuatu benda....kita akan fokus....mcm tu dalam belajar....

setiap manusia dilahirkan dengan potensi masing-masing....dengan syarat kita kena mencari di mana potensi diri kita....tak semestinya kena kerja profesional, itu baru tanda kejayaan kita....kalau ada minat dlm bidang Fotografi, go.....ada minat dlm sukan, go....

jatuh sekali bukan bermakna jatuh selama-lamanya....dengan syarat,kita kena bangkit dan belajar sebab apa kita jatuh....

seronok melihat kawan-kawan ku di Intersaber berjaya dalam bidang masing-masing...aku pun tak sabar nak berjaya jugak....nak genggam impian 1 per 1...

tapi buat masa sekarang, dahulukan benda yang tiba...kemudian barulah benda yang bakal tiba....


boleh, bukan tak boleh gambarkan masa depan gemilang, tapi, usaha untuk ke arah tu mesti ada....

dan bila kita dah tau potensi diri kita,work for it, doa...and InsyaALLAH.....you will be someone one day.....

sebenarnya bila aku menulis sesuatu, motivasi itu bukan sekadar untuk orang lain, but it comes back to me...





















# AKU KE YANG TULIS ENTRY MCM NIE????
..............penulis pengsan....................



5 comments:

  1. haha hey2 penulis bangun2 sambung ngomel2 lagi..
    hehe btw nice post!

    ske cre pnulis pengsan ckp ;D

    ReplyDelete
  2. okay..penulis dh tersedar dr pengsan..haha..drandyzee, such a nice name..but i like to call you NEDDY!!!!

    ReplyDelete
  3. nice? tQ east but me wanna col u EtOn JUgak kih3

    ReplyDelete

sapa komen nanti dpt treatment free...hek3