KLIK TAU. TIKET BALIK MALAYSIA.

Tuesday, September 28, 2010

POST KHAS YANG AKU TAIP UTK ADIK-ADIKKU

First of all, i would like to credit these pictures to : adik Lily...:)

sebenarnya post ini dh lama aku berhasrat nak tulis, tapi tak berkesempatan lagi..petang ni ada masa sikit, so, menaip lagi sekali setelah post tadi...

satu hari aku dapat panggilan dari alongku...along cerita sampai aku gelak kuat nak mampos...pasal teah...:)

betul ke teah nangis?nak tau sebab apa......

sebab masa teah pergi latihan menari kt rumah lily, diorang pasang lagu Black-Sofia Jane ek.....teah sedih ek sebab tu lagu favourite angah....:)  alalala....rasa mcm nk cium teah kuad2!!!

teah pergi menari? wuisy, angah pun tk reti menari...ooo..teah,kakak and yaya ek...menari apa..angah telefon tk ckp kt angah pun...nasib baik angah tgk Fb kakak..tapi angah pelik sikit......

sebab angah nampak adik-adik angah semua dh besar...:)
rasa mcm angah baru je tinggal :)
tiba-tiba bila angah tgk gmbr,terkejut angah....
tengok kakak dh mcm anak dara dh...



yaya lain sangat,dh tk mcm yaya yg syik kena buli ngan angah..yaya dh matang la...:)



teah?

uisy...adik angah dh besar la...tp bila ckp ngan angah mcm bdk2 je lg....

nape teah pegang mike?
teah nyanyi ek?
nanti angah balik,tunjuk tau....

teah dh janji ngan angah teah nak dtg sini dgn duit raya teah kan....:)
duit raya teah ada berapa?
hehehe
kelakar la teah nie...

tu angah blm tgk abang lg....
mesti dh tinggi sangat
itu pun makan nak kena suap lg dgn mak ( opsss..terkantoikan rahsia ko abang!! ):p

dh lama angah tak sembang lama-lama ngan adik2 angah :)
balik ni kena belanja angah tau...
sebab angah tak dapat duit raya

tetiba angah nak ckp yang 
angah rindu korang............




p/s : could you please leave some initial after read my words?tak susah pun..juz gi dekat shoutbox and juz rite ur name..say la hi ke, apa ke...bukan apa, i will follow you back then..:)  ok? 
mcm tak best kan jd silent readers....:)











EXAM ITU SERONOK

WALAWEI...rindunya nak mengetuk keyboard nie..akhirnya aku kembali bernafas sebab MDE ( exam objective ) dah habis!! semput2 aku menembak..habis peluru berpandu aku...hai nak mampus soalan ada 154 + 144 dalam masa 2 hari..ha,total up sendiri! aku dah lama tak belajar m3 nie~ kira-kira pun tak tau dah...so,bila TERKELUAQ soalan kira-kira ; aku menggunakan kecekapan menembak yang aku belajar time PLKN dulu....

sebenarnya lusa ada exam lagi, oral exam @ bahasa standard SIRIM nye ialah SOCCA...YA ALLAH biarlah aku dapat doctor yg baik hati dan segala organnya selain dari hati....aaaamiiinnnnn....:)   

tak mau la cerita pasal exam...bukan best pun...eleh...bluuueekkk!!

nak cerita pasal apa yer...hurm...sebenarnya kerinduan ku kepada Malaysia meluap-luap mcm larva gunung yg baru nak meletus tu....bila exam ni habis ; maknanya aku akan hadapi 2 lagi Fundamental of Basic Sciences and final exam and pulang!!! eh,sebelum tu kena pergi Pasar Baru dulu!!! hikhikhik...sapa mau hadiah angkat telinga~~~ 

tak mau la cerita pasal balik Malaysia ; nanti sedih...:(  ( jap2, tgh tgk ada banyak kereta lalu kat luar tingkap nie haa... )   haaa....oleh kerana internet mcm-mcm Aznil, jadi terpaksalah online di tingkap...aku kembali ke situasi ketika aku baharu sampai di Bandung hampir nak masuk 3 bulan yg lalu....kadang-kadang kehidupan lama tu lebih menyeronokkan..-__-

eh,lupa nak mengucapkan ribuan dan jutaan terima kasih buat cleaner yg mengROOM SERVICEkan bilik aku yg dh mcm titanic terabur ni....baru aku boleh duduk atas meja dan online di tingkap ini...ala,biasa la tu ; musim periksa kan memang bilik bersepah..baru nmpk mcm study kan bro....kalau bersih je tak masyuk la....
diy , t dh abeh periksa sy jd rajin sikit ek kemas bilik...:P

rasa macam dh lama tak menangkap gambar..yela,tak kuar pergi jalan-jalan...planning nak pergi Jakarta tu mcm terpaksa ditangguhkan je...banyak planning nak buat after exam nie...dah lama rasanya tak melancong kat indonesia ni...pe guna belajar kat sini tp tak pergi usya-usya...usya tau, bukan skodeng!

alamk,lenguh badan dh duduk lama-lama kat tingkap nie..nak lompat atas katil pulak......

say no to smoking!!!!! 
ada post khas yang aku taip untuk adikku...spesial pny...:)
waiting-waiting haaaa



Wednesday, September 22, 2010

SAYA AKAN PERIKSA

Assalamualaikum....( nk periksa kena baik2 sikit..heh~ )

Sesungguhnya saya akan periksa pada terTANGGAL berikut :

27 September 2010
            |
            |
30 September 2010

err...hari jumaat tu ada exam lg...tapi sy tak nak jawab exam itu...dan sy mintak-mintak saya takkan terMALANG jawab exam tu.....

first examination as student medical
first oral exam
first aid...( eh, abaikan yang ni )

Doakan semuanya berjalan lancar dan blood pressure saya tak naik dan adrenaline saya tak melampau di rembeskan yer....glucose, berkerja dgn jayanya okay!!! chaiyo2!!!

last but not least ; tawakkal kepada ALLAH........

life quote Pictures, Images and Photos

Sunday, September 19, 2010

RENUNGAN BERSAMA

Entry ini ditulis ketika aku sedang blur mengenai case keluarga Dipsy ini…tapi kes ini ada kaitan sedikit sebanyak dengan apa yang aku nak coretkan ini…keluarga ni accident ; anak mengalami dashboard injury and died on the spot…bukan aku nk kupas mengenai kes ini..tetapi bab kematian..


Beberapa hari yang lalu, aku mimpi gigi aku patah..tak pernah2 aku mimpi mcm tu..bila aku tny kawan-kawan aku ( konon2 tukang tilik la ni ) most of them said itu tandanya ada org terdekat dgn kita nak meninggal dunia..tak ke menggelabah cimpanzi aku!!! Tapi mimpi itu kan mainan tidur..mimpi itu juga rahsia ALLAH..insyaALLAH nanti aku berusaha cari pandangan mengenai mimpi dari sudut perubatan…

Pagi itu rutin harianku setelah no mood menghadap buku ialah online FB..dan aku agak terkejut bila seorang lagi juniorku ketika di bangku persekolahan kembali kepada penciptaNYA…alfatihah…..

Aku tak kenal sangat dengan arwah..yela, sewaktu aku tingkatan 5, arwah tingkatan 2...arwah meninggal dunia disebabkan oleh kemalangan..dan aku tidak pasti apakah disebabkan oleh dashboard injury @ sebaliknya…

awal tahun ini, juniorku juga ; arwah Luqman meninggal dunia (pada umur 18thn) juga disebabkan oleh kemalangan..aku mengenali Luqman sewaktu aku melatihnya untuk pertandingan bahas antara rumah..aku kagum dengan arwah sebab arwah berusaha juga untuk menyampaikan hujahnya walaupun sebenarnya itulah kali pertama arwah memasuki pertandingan bahas…alfatihah untuk arwah Luqman…

Pada tanggal 18 September 2010, belum lg aku habis terkejut disebabkan oleh kematian juniorku itu, sekali lagi di FB, ucapan takziah untuk abang Farhan Rafine yg meninggal dunia pada jam 7.40pg disebabkan oleh asthma…pulang kembali kepada penciptaNYA pada usia 22 thn…aku sekadar mengenali abg paan disebabkan dy ialah peserta forum…alfatihah untuk arwah abg paan

Sedikit sebanyak ia mendatangkan kesan yg agak mendalam untuk aku..walaupun aku dan mereka tidaklah rapat, tapi sekurang-kurangnya kami pernah belajar di satu institusi pengajian yang sama iaitu SBPI SABAK BERNAM…mereka pergi dlm usia yg muda ; sesungguhnya kematian itu tidak mengenal umur….maka kita haruslah sentiasa bersedia kerana kita tidak akan tahu bila kematian akan dtg menjemput..bersyukurlah kita yang dipanjangkan umur agar kita dapat beribadah kepadaNYA…

AKU MASIH IGT SAAT ARWAH HAFIZAH HASSAN ( MENINGGAL DUNIA DISEBABKAN OLEH KANSER TULANG ) SAKIT,SEBELUM ITU DY ADA MEMBERITAHU AKU SATU RAHSIA………DAN RAHSIA ITU AKU SIMPAN SAMPAI SEKARANG…..DAN MASIH AKU INGAT SAAT AKU MENGHUBUNGINYA KETIKA AKU DI KEM PLKN….DIA JUGA TELAH PERGI….TEMAN YANG DUDUK DISEBELAH AKU KETIKA TINGKATAN 5, TEMAN YANG SELALU MENCATATKAN NOTA JIKA AKU KELUAR UNTUK KOKURIKULUM…TEMAN YANG MENGAJAR AKU ADDITIONAL MATHEMATICS DAN TEMAN YANG BERKATA AKU SANGAT KENTAL KERANA TAK TIDUR WAKTU SEJARAH……alfatihah untuk arwah…………

Friday, September 17, 2010

TERIMA KASIH GLUCOSE

Agak-agak malas untuk mengHUPDATE blog ketika ini...membiarkan laptop dlm keadaan standby ketika nak exam memang agak meNggilakan

tiap kali boring je tgk hitam putih buku nutrition tu, gi godek2 laptop

tiap kali nyampah je tgk buku embryology yg byk gmbr geli2 tu, gi ngadap laptop

tiap kali nganga tak phm buku biochemistry tu, gi la intai FB

tiap kali ngantuk je baca pasal histology, gi la memekakkan telinga dgr lagu kt laptop


tiap kali pape je, GILA tgk laptop tu

aku pun boleh gila klu laptop xde


yess ; akhirnya status di FB kawan-kawanku ialah no mood nak balik U...Ha, suka aku..sebab aku dh dok cangak lama dah rasa cuti nie..cepatlah nak belajar balik...

MUAHAHAHA

saya telah berjanji kepada diri saya, belajar bukan untuk bersaing dengan orang lain tetapi more to how you make it as ur own motivation ( sapa nak bayaq duit MARA taja aku tu woiiii klu belajaq tak elok! )

exam mid semester will be held on 27th of September

first examination as medical student

oooo...student lagi ghupenya...

yang ang pi hadap laptop ni buat pa!

pi blajaq!

( yelaaa...yelaa...sambung belajar balik la ni...otak kena rest...kan baru mkn nasi, glucose tak abeh cerna lg..t glucose tu gak nak nourish brain cell...ha, baru boleh belajar dengan tenangnya )

setiap kali pelajar berjaya mendapat keputusan yg cemerlang dlm peperiksaan, atau seorang pelari pecut berjaya dlm perlumbaannya, jarang mereka menyatakan ucapan terima kasih kepada glucose yg telah banyak membantu mereka mencapai impian dan cita-cita mereka..bayangkan kalau la glucose itu, merajuk dan tidak mahu menjadi source of energy.....


jadi selepas ini ucapannya harus berbunyi begini ;

adalah dengan ini saya ingin merakamkan ucapan syukur ke hadrat ILLAHI , kedua ibu-bapa yg banyak memberikan sokongan, guru-guru yg memberikan tunjuk ajar, kawan-kawan yang byk menggembirakan 
dan
kepada glucose yg telah menjalankan peranannya dengan baik sekali sehingga saya sampai ke tahap ini................









Tuesday, September 14, 2010

AKU TAK NANGIS LANGSUNG

ketika menulis entry ini saya mengambil sedikit masa......jarak masa dari perenggan ini ke perenggan seterusnya ialah jauh perjalanan KL ke Bandung.....nantikan jap.....
*
*
*
*
*
*
*
okay...dh sampai dh..aku terbaca blog seorang blogger yg cukup popular..irine nadia marcello..dy kata, kalau tulis blog,kena dari hati...and now aku tgh belajar tulis blog dari hati...

this entry is not about myself...but they made me as myself..and
 i would like to present
*
*
*
*
this is my beloved one : mak & abah ( at rumah pakcik,Kedah )

as i wrote in my previous entry, ABAH MEMANG AKAN SELALU PAKAI BAJU RAYA YG SAMA...just find at east's archieve and read about kenapa abah tak pernah tukar baju raya...and this is baju raya yg memang abah pakai sejak bertahun yang lalu....agaknya kenapa...positive answer : abah nak menunjukkan yg badan abah maintain sejak beberapa tahun yg lalu!!! 
*
*
*
6 of us...sorang lg sesat kat Bandung~~

and this is my siblings...my beloved siblings...and these are pictures during 2010's eid....dan aku tak ada....aku admit, 1 syawal, aku tak nangis langsung...i had no feeling at all! seriously...dgr takbir pun aku tak sedih...but...... these pictures telah membuatkan aku sedih TAHAP CIPAN HABAQ KAT HANG!!!!

mana aku nie~~ aku cari gak kot2 aku ada selit2 kat salah 1 gambar...cari punya cari,punya cari..tak jumpa2..okay..memang aku tak ada time raya nie...syuh..syuh...hapus air mata ku....

adik2 ku dah besar...baru 3 bulan tak jumpa...ni mkn beras kuat la nie...haih, on diet please..like me....!
*
*
*
teah beli kasut raya baru ek.....
siapa tak nmpk aku kat belakang tu tandanya 3 kali jumaat la tu....:P

sudah terasa mau pulang...tp bulan 12 ni lmbt lagi.....i have to face 2 examination before i say bubye to Jatinangor....bubye utk 3 minggu jela..lepas tu menapak kat sini balik...:(
*
*
*
skaf putih ialah my cousin ; anak kepada arwah makcik ku....refer to my entry ' ketika aku darjah 3 '

wahh...aku akan pastikan kalau ada masih lagi diberi kesempatan utk meraikan syawal 1432H, aku nak raya sakan! sebab next raya aku nak balik Malaysia oh Tanah Airku~~!

teah pakai tudung??

adegan raya yang aku terlepas jugak raya ini ialah adegan bermaafan bersama abah dan emak...........
selalunya setiap tahun kami ada theme of colour..but this year caca merba sikit...kenapa yer...sebab aku tak balik kot...so,mak backup aku xmo raya meriah2...( hahahaha...syok sendiri! )

oh, i have just realised case obesity tak baca lg!!! sapa nk bacakan utk saya angkat hidung!!!! yeaaa.....kena baca sendiri...( ngok la east nie...yg nak jd doc sapa sekarang nie! )

okay2...nutrition memanggilku..tadaaaa.....





Monday, September 13, 2010

CHERITERA RAYA EAST PART 2

waaaa....sudah kekenyangan..setelah beberapa hari tidak makan nasi dengan sempurna ( eh,ada ke ayat nie? ) akhirnya aku sudah melantak nasi dengan jayanya di JATOS...ala,adik-beradik shopping mall la kat sini..sangat bahagia ngongeng2 sekarang...( aku pun tak tahu sejak bila aku suka ayat ngongeng2 tu ) jadi mau sambung entry pasal raya...

***********************
nice tak my new song? Melda Ahmad - Kimia  ( dulu time belajaq tak minat kimia..la ni HANG gatai pi boh lagu tajuk KIMIA)

***********************

CERITA RAYA EAST HARI KE-2 

pagi aku bermula seawal jam 6.30 pg waktu tempatan...wuaarrgghhh...sangat mengantuk bila kena bgn awal2..tp jadi SEMANGAT balik bila pikiaq pagi ini ada SUKAsukiNEKA!!! sejarah hidup aku raya ke-2 ada sukaneka...( garu-garu kepala jap) layan jela labu...dari duduk terperuk dlm 'bilikku syurgaku' tu, bek aku bergedik-gedikan main...

saya group COKLAT! chear yg sangat seronok~~

" brownies......brrrrr.....yummy!! "

tu pasal menang banyak...:p ( okay group MERAH, taula u all no 1..we all no 2...hikhikhik )

setelah berhempas pulas dan berbasah-basahan ( belon yg membe aku baling jatuh GEDEBUK atas kepala aku! taula aku tk mandi lg pg tu~~~ ) akhirnya tamat jugak..team TWP yg sporting and i love u all la! mmuah..mmuah...gambar tak ada la nk show off...mamarazzi tidak dpt dikenal pasti! if ada, i will show next time ya...

***********************
selepas pulang ke 2A-6 saya sambung tido balik ( abaikan perenggan ini jika sy selalu tulis sy tido ) XD

***********************

BBQ NIGHT : sementelah perut aku dh wat lagu 'keroncong utk ente' , so mlm tu ada BBQ nite..OMG,aku dan wingku telah mengalami masalah teknikal penyediaan video utk persembahan wing..NADWA, i love ur job..so creative! i bet u read this and i really admire ur spirit..u are so cool dear!

persembahan malam tu sangat seronok!! BOYS, u did a good job..nice one! kalah lady gaga! enjoy the pics..

rasanya kenapa dyorang semangat tgkp gmbr?

SEBAB NIE!

see, i told you..how sporting they are




CAN YOU NOTICE WHAT HAPPENED TO MY EYE??


*************************


memang have fun sangat malam tu....akhirnya berakhirlah episod raya aku....sebab lepas nie kena fokus kat exam pula...case berlambak lagi tak kaji..and for the next case i'm the leader...fuhhh, case BAPAK susah!
pasal anatomy...ha,meraba la aku menyelak buku yg tebal tu...okay, let's ready for the new chapter of life...mid sem examination!

now, i have to contact with sylvain Bilhau from France for my assignment....sylvain?have you finish all the task??answer me ASAP ya...

gtg...a lot of works wait for me...take care!! have fun with family~~


CHERITERA RAYA EAST PART 1

alhamdulillah...akhirnya selepas beberapa hari internet tak boleh buka, FINALLY...nak mampus pny boring aku bila tak ada internet! kalau diberi pilihan antara makanan & internet, aku pilih internet...hikhikhik...tidak bermoral sama sekali


of course cerita blog hot bulan ini ialah pasal raya...kalau tgk FB pun berpinar-pinar mata aku sebab banyak sangat baju raya chantik-chantik....baju raya I biasa-biasa je...:p


cheritera raya aku agak sedikit berbeza dengan tahun sebelumnya. namun,ada 1 yg sama...masih aku yg mengejutkan adik-adikku bangun tido!!! 2 kali aku telepon diorang suruh bgn...walau tk dpt tgk,dgr suara pun jadilah....tak sabar nk tgk gambar familyku di FB...abah,upload cepat2!!


setelah sebulan tk kol diy, aku sempat kejut dy tuk raya ni gak..........:)


cerita east di Bandung : bermula dengan persiapan raya pada malamnya...i have been asked to cook TOMYAM for the raya..oklah,bukan susah pun,campak je kan...but,bila masak utk 41 org aku jd bengong jap! finally,stay until 2.30 am waktu tempatan...lidah aku pun nak meletup dh keje dok merasa tomyam panas..credit to QIQI coz teman aku till the end and before tido sempat gosip lagi!


when i woke up for the 1st syawal, i realize that today is RAYA!! quite shock becoz i was late for Solat raya!! and tak pergila jawabnya...:(  bangun tu punyala SEJUK yang amat! aku tak tau celah mana air sejuk giler tu mai! mandi koboi je and tak pakai baju raya lg...aku sempat tido lg and bila bgn tu, kesat2 mata, capai spek, okay..ingatkan diri aku balik today is 1st syawal...pakai baju,sarung tudung, tonyoh lip balm and tenyeh Maybelline sikit...okay siap! seperti gambar di bawah~~ :P


after that, makan la...ape lg..btw, rendang & nasi himpit yg pedas telah membuat aku menangis terharu...keluar HABEH ayaq hidung aku...raya yg paling aku mkn secara bersederhana! hahaha...maintain berat badan raya nie...* wink2 *  enjoy mic pic with my friends di FB...:)

Habies je melantak kat bawah, aku terus terjun ke tingkat atas di bilik 2A-6 untuk menyambung tidur aku yg tergendala semalam...raya pape tah cik east nie! sorry, i can't stand la...sgt mengantuk~~:(

malamnya kami dipersembahkan dengan tayangan-tayangan yg bes...and after that MOVIE TIME~~ 

i would like to say that inilah raya paling sunyi untuk aku sebab x boleh gaduh dgn adik-adikku...but....terima kasih kawan2 ku......:))

nantikan cheritera raya east part 2 sebab malas nak tulis entry panjang-panjang...aku nak gi shopping mall jap! tadaaaaa.......

Wednesday, September 08, 2010

MAIN MASAK-MASAK

ketika menaip pos ini sebenarnya tangan aku sedang pijar!!!
mak datuk~~~
punya la byk cili kering kitorang potong
aku mcm nk letak tgn aku dalam ais!
hamik ko byk nak mampus!

****************************



sesi masak-memasak bersama rakan-rakan wing ku memang seronok
semalam masak NASI AYAM!!!
gua takde arr pandai sangat masak beb
men campak-campak je dlm rice cooker tu...:p
( ayat mintak penampaq! :P)
tapi.....
laku gak nasi ayam aku.....
hahahaha.....
nasi ayam campak-campak

ala,senget lak....ha..tp tu sayur
air tanganku...erkkk...tp air liur tak tau arr tercampak gak ke..hahaha




terima kasihla kawan-kawanku yg membantu menjayakan nasi ayam ni...kesian korang yg kena tumbuk cili sampai pedas tangan-tangan.....credit to FIGHTER WING AND BRILLIANT WING!!!

then, sorry sangat-sangat sebab lepas terawikh baru boleh makan...i try my best nak siapkan awal....tapi salahkan rice cooker tu!!! hehehe....


****************************
tanks sapa yg puji sedap....
curi idea abah saya tu...hikhikhik
lepas ni kita masak lg ek kawan-kawan.....







Monday, September 06, 2010

INILAH KAD RAYAKU

akhirnya siap jugak~~
jenuh nak buat
tapi ikhlas tau untuk semua...:)
ada 2 kad
yang pertama :




kad ini dibuat khas untuk rakan dan sahabat...saya cuba sehabis baik untuk tag...tapi,kalau terlepas pandang,mintak maaf yer...:)


yang kedua :



ini saya buat special sikit untuk my family and his family......


rasa sedih pulak...tapi inilah pengorbanan...dan aku dapat rasa macam mana jauh dari keluarga ketika menyambut lebaran......

Salam untuk semua......




p/s : asal sumer org ckp gambar aku mcm gmbr kawin!!!ceh!



KAD RAYA!!!

waaa....terujanya bukak fb...
ramai sangat buat kad raya~~
dunia memang dh maju betul ni
dulu kad raya tulis tangan
lepas tu hantar SMS
lepas tu MMS pulak
sekarang ni,online je...
klik,klik,klik
boleh terus hantar kat semua orang
kesian posmen dah tak ada kerja...
hurm....
patutla sekarang kalau tanya cita-cita,budak-budak dh tak jawab POSMEN!

************************

aku berkira-kira nak buat jugak
tapi........
gambar pakai baju kurung cute-cute takde..
hemo..hemo....
ngade! XD
isy,
mesti buat jugak
ni maknanya kena berposing sebelum raya ni

**************************

hurm...kalau nak buat,mesti kena tag kat semua org yg rapat
ramai tu.....
takut nanti ada yang tak terTAG
kan dh kecik hati
yela,kawan aku seluruh pelusuk malaysia ada
indonesia pun ada gak!hehehe..

**************************
lepas tu nak buat kat cikgu-cikgu jugak
ramai cikgu aku yang berinovatif dan mempunyai fb nie
mereka tidak boleh dilupakan
sejak cikgu sekolah rendah saaaammmpailah cikgu sekolah tinggi
( walaupun aku tak tinggi-tinggi~~:P )

**************************

tapi....
untuk mak,abah,along,abg herry,adik-adik, diy and family, kena buat SPECIAL pny~~
emeer, auntie zatul nak lawan kad raya yg emeer punya!! :P
yang ni kena pakai comei-comei sikit..
hikhikhik

**************************

kena buat 3 kad raya nie.....

jom mulakan tugas!
1. menggosok baju raya
2. melilin tudung raya
3. makeup-makeup,touch up-touch up sikit
4. proses mengedit dan memikirkan ayat

haaa......dah siap dah!! tunggu kad raya saya ek~~

( tak nak tunggu pun takpe....:P  )